DRM Brief: 3 август 2020

В началото на седмицата, новини от Беларус предизвикаха реакции в Русия. На 29 юли, медиите в Минск публикуваха информация за заловени 32-ма души, членове на частна военна компания. По-късно беше съобщено, че става дума за руската компания „Вагнер“, която е използвала Беларус за полети към други държави – най-вече в Африка – заради усложненията в Русия покрай Covid-19.

Според агенция БЕЛТА групата е пристигнала в Минск през нощта на 24 срещу 25-ти юли и е трябвало да напуснат на следващия ден, но в крайна сметка заминали на 27 юли. На 29 юли те са задържани от специалните служби на Беларус. Сред задържаните има бивши бойци на Захар Прилепин и неговата лична охрана – информацията беше потвърдена от самия Прилепин. Бойците, преминавали като цяло през минския коридор, са участвали в сражения в Донбас, Сирия и Африка.

Новините бяха посрещнати скептично от опозицията в Беларус. Те предизвикаха реакции сред руски наемници. Информацията е интригуваща заради това, че отдавна Минск е използван за транзитен път за членове на „Вагнер“, като коридорите за транспортиране са договорени от лидерството на Русия и Беларус.

Остава засега без отговор въпросът защо Лукашенко арестува членове на „Вагнер“. Според главния редактор на руската медия Mediazona Сергей Смирнов, Лукашенко би могъл да арестува членовете на „Вагнер“, както за да обедини собственото си население срещу руската заплаха в навечерието на изборите, така и за да може да обяви военно положение в последният момент и да отмени изборите.

Новините за арестите на руски наемници идват на фона на засилване на опозицията из Беларус. През изминалата седмица се състояха многохилядни митинги както в столицата Минск, така и в други градове.

„Ислямска държава“ засилва активността си в сирийските пустинни зони. На 28 юли правителствен войник беше убит в близост до газовото поле Ал Хайл в Хомс. Още седем загинаха в селището Тал Сахба, западно от Ханасир, провинция Алепо.

Тези атаки последваха серия от нападения през последните дни. На 26 юли ИД извърши атака западно от Сухна, а на 27 юли беше унищожена военна техника южно от Алепо – на същата дата крайпътен взрив на ИД уби двама войници югоизточно от Ракка. На 25 юли бойци на ИД пък нападнаха селище в близост до Саан, Източна Хама, убивайки най-малко един цивилен. Атаки има и през предишните дни с различна интензивност.

Междувременно, правителствени и про-правителствени медии продължават да спекулират за приближаваща офанзива в Северозападна Сирия. През последни дни тези съобщения се увеличиха. Не се знае още дали наистина ще има офанзива, но можем да потвърдим, че има придвижване на военна техника около провинция Идлиб. Наскоро бяха подновени и частични въздушни удари. Ако бъде подновена цялостната офанзива, тя би се случила на фона на все повече случаи на Ковид-19, геополитическо напрежение между Турция, ОАЕ, Иран, Русия и Израел, и проблеми в самите сирийски правителствени сили.

През последната седмица имаше напрежение по границата между Израел и Ливан. Бойци на Хизбулла атакуваха ферми в Северен Израел, при което израелските сили отговориха с обстрел в Южен Ливан. Напрежението между Хизбулла/Иран и Израел е отново във връхна точка през последните дни, след като имаше обстрели в Голан и въздушни удари на сирийска територия около столицата Дамаск.

Сепаратистите в Южен Йемен се отказаха от самоуправлението, което обявиха през април. Южният преходен съвет (ЮПС) се съгласи на този ход в съответствие с международно признатото правителство, като споразумението с него дава представителство на Съвета в ново йеменско правителство, което трябва да бъде съставено в рамките на 30 дни. Споразумението се основава на примирие между сепаратистите и правителството, подписано през юни.

Кари Лам обяви отлагане с една година изборите в Хонконг насрочени за септември. Тя обвини новите случаи на Ковид-19, но критиците я обвиниха, че иска да осуети участието на продемократичния лагер. В пореден удар над опозицията, китайските държавни медии съобщиха, че са издадени заповеди за арест на шестима активисти, които избягаха от Хонконг.

Вашингтон обяви, че ще засили своите икономически санкции срещу Иран, включвайки производството и търговията на 22 материала, които биват използвани в тежката индустрия. Според Държавният департамент тяхната употреба е свързана с развитието на иранската ядрена и балистична програма, а всяка една фирма, която внася някой от тези материали ще попадне под американски санкции.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: