DRM Brief: 20 юли 2020

Ebrahim Noroozi/Associated Press
Съобщение от екипа: през изминалата седмица излезе и брой 113 на журнала ни. Този брой е и първият с външни автори, публикуван след като бяхме регистрирани в НАЦИД. Свалете го свободно от блога ни: De Re Militari, Брой 113

Без много шум, Иран и Китай подготвят партньорство, което ще вкара милиарди долари китайски инвестиции в енергетиката и други сектори на Иран. Партньорството, подробно описано в документ от 18 страници и разгледано от The New York Times, включва над сто проекта, които значително ще разширят китайското присъствие в банковото дело, телекомуникациите, пристанищата, железопътните линии и други области на иранската икономика. В замяна, Китай ще получи редовни доставки на ирански петрол през следващите 25 години на по-ниска цена. Документът също така описва задълбочаването на военното сътрудничество, което дава на Китай влияние в регион, който от десетилетия е стратегически важен за САЩ. Споразумението предвижда съвместни учения, изследвания и разработка на оръжия, и споделяне на разузнавателна информация – всичко това описано като „борба с тероризма, наркотиците и трафика на хора и трансграничните престъпления“.

Партньорството е предложено за пръв път от китайския лидер Си Дзинпин по време на посещение в Иран през 2016 г. То беше одобрено от кабинета на президента Хасан Рухани през юни. Официално, ирански държавни служители заявиха, че има висящо споразумение с Китай, което все още не е внесено в парламента на Иран за одобрение или оповестено публично, което предизвиква съмнения в Иран за това колко Техеран се готви да даде на Китай. Критици от целия политически спектър в Иран изразиха опасения, че правителството тайно „разпродава” страната на Китай в момент на икономическа слабост и международна изолация. В реч в края на юни, бившият президент Махмуд Ахмадинеджад нарече споразумението „подозрителна тайна сделка, която хората на Иран никога няма да одобрят“. Критиците цитираха предишни китайски инвестиционни проекти, които поставят страни в Африка и Азия в дълг и в крайна сметка свързани с властите в Пекин. Особено притеснение в Иран предизвикват предложените проекти на пристанища, включително две по крайбрежието на Оманско море. Единият проект е в Джаск, точно на входа на Персийския залив, което би дало на китайците стратегическа позиция във водите, през които преминава голяма част от петрола в света.

29 терористи ще бъдат освободени от затвора във Великобритания през следващите три години, като 11 от тях ще бъдат на свобода до следващия април и 3-ма до септември. Това означава, че силите за сигурност ще бъдат поставени под голям натиск за наблюдение на новоосвободените. Веднъж пуснати на свобода, екстремистите са обект на наблюдение и мерки за сигурност в опит да бъдат възпрени от евентуални действия или радикализация на други. Но трудностите се видяха при последните атаки в Лондон, извършени от наскоро освободени затворници. Миналият ноември Усман Хан причини смъртта на двама души преди да бъде убит от полицията. Той е освободен само година по-рано. Пет месеца по-късно, Судеш Аман наръга двама души в британската столица. Той също е бил пуснат наскоро и се е намирал под наблюдение. Данните на Министерството на правосъдието във Великобритания не посочват 29-те предвидени за освобождаване, но Джамшед Джавед, затворен за шест години за опит да се присъедини към ИД, и Мойнул Абедин – терорист, вдъхновен от Ал Кайда – са на път да бъдат пуснати. Друг, който трябва да бъде освободен, е Мохамед Хилджи, който беше осъден на пет години през 2018 г. след публикуване на видеоклипове в WhatsApp и даване на съвети как да се направи кола-бомба. Мохамед Захир Хан, който беше затворен за четири и половина години през 2018 г. за насърчаване на терористични действия и разпалване на религиозна омраза, вероятно ще излезе през ноември. Статистиката на британското Министерство на правосъдието показва, че в края на март има 59 затворници, излежаващи присъди за тероризъм, което е повече от двойно повече от преди две години.

На 13 юли Националната петролна компания на Либия обвини Обединените арабски емирства, че са наредили на силите на Халифа Хафтар да подновят блокадата върху петролната инфраструктура, след като за първи път от шест месеца потегли танкер с либийски петрол. Подкрепения от ОАЕ, Русия и Франция генерал Хафтар заяви през уикенда, че блокадата ще остане, въпреки че първоначално беше обявено вдигането й.

Ситуацията в Либия ескалира постоянно през изминалата седмица, като все по-ясно е приближаването на битка в района т.нар. „червена линия“ около град Сирт и Ал Джуфра. Силите на либийското правителство струпаха военна сила около Сирт, а в края на седмицата прозвучаха и първите обстрели.

Според The Times, Великобритания смята разположи един от новите си самолетоносачи, „Кралица Елизабет“, в Далечния изток, където да извършва учения и маневри със съюзнически сили като САЩ и Япония. Ходът се смята за сигнал, че Обединеното кралство ще засили конфронтацията си с Китай, ескалирала покрай Хонконг.

Самолетоносачът разполага с екипаж от около 700 души, който се увеличава до 1600, когато на борда има изтребители и хеликоптери. Две ескадрили F-35B Lightning II се очаква да бъдат вкарани в действие по време на разполагането на самолетоносача, който ще бъде придружен от два разрушителя тип 45, два фрегата тип 23, два танкера и хеликоптери. Освен САЩ и Япония, към флотилията ще бъдат поканени вероятно и Австралия и Канада.

Украйна и САЩ са близо до осъществяването на сделка за закупуването на 16 патрулни катера Mark VI, която ще включва и допълнително въоръжение и комуникационно оборудване. Това ще бъде първата сделка в областта на отбраната и сигурността между двете държави след като президента Тръмп бе оправдан от Сената в процеса по импийчмънт на 5 февруари.

Видео с дрон предизвика международни реакции към #Китай, които за момента Пекин посреща с мълчание.

Руски и американски патрул се засякоха в Североизточна Сирия, предизвиквайки напрежение между двете сили.

Събитие в развитие: В Де Ре Милитари следим отблизо ситуацията между Азербайджан и Армения, която ескалира непрекъснато.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: