DRM Brief: 12 юли 2020

Снимка на подпаления обект в „Натанц“, пусната от Иранската организация за атомна енергия.

Пожарът в основния обект за обогатяване на ядрено гориво в Иран, „Натанц“, е причинил значителни щети, което връща ядрената програма на страната с месеци назад, призна Техеран на 5 юли, след като първоначално заяви, че щетите са незначителни. Според източници на американското издание „Ню Йорк Таймс“, пожарът е причинен от взрив, а според разузнавателни данни, той е дело на саботажна дейност. Иранската Революционна гвардия смята, че Израел стои зад атаката по обекта. В миналото САЩ и Израел извършваха кибератаки срещу ядрената инфраструктура на Иран, но според Техеран в случая става дума за взрив. Израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви лаконично, че „не всяко събитие в Иран е свързано с нас“. През последните месеци имаше десетки случаи на инциденти в индустриалните комплекси в Иран, включително пожари, които също бяха приписвани на Израел. На 2 юли в две електроцентрали в Иран имаше експлозии, а в химически завод имаше изтичане на хлорен газ, като всички тези случаи правителството определи като аварии. През изминалата седмица експлозия удари ракетно съоръжение за производство на ракети във военния комплекс Ходжир в източен Техеран, за което служители заявиха, че е причинено от детонация на газов резервоар.

През седмицата продължи разследването на полицията относно убийството на чеченеца Мамихан Умаров. 43-годишният бивш полицай и критик на чеченския лидер Рамзан Кадиров, беше убит пред търговски център в град Герасдорф на 4 юли. Досега австрийската полиция е арестувала двама души, единият от които е убиецът – 47-годишен руснак, който е открит на около 150 км. от мястото на убийството. Именно той се счита за убиец на Умаров. Вторият задържат е пристигнал с жертвата на местопрестъплението. Умаров е 11-та жертва, свързана с убийства на чеченски дисиденти на територията на ЕС. Това не е първото убийство на чеченец в Австрия. През януари 2009 г. един от бившите телохранители на Кадиров – Умар Исраилов, беше убит посред бял ден във Виена.

Вечерта на 6 срещу 7-ми юли в Багдад беше убит един от водещите експерти по сигурност Хишам ал Хашими. Информацията беше потвърдена от официалните медии в Ирак. Ал Хашими е основна фигура в борбата с “Ислямска държава” и други радикални групи. Смята се, че анализите му и експертизата му са сред основните инструменти на Коалицията срещу ИД и иракските сили за сигурност в борбата им срещу ИД. Хашими беше и яростен критик на про-иранските милиции в Ирак. Убийството му се случва на фона на силно напрежение между про-иранските милиции и иракските власти.

В началото на седмицата в Белград избухнаха спонтанни протести, които през нощта на 7 срещу 8-ми юли ескалираха в блокада на парламента и пространството около него. Стигна се до сблъсъци и използване на груба сила от страна на силите за сигурност. Протестите са продиктувани от въвеждането на нови мерки и извънредно положение в Белград заради Covid-19. Демонстрантите и опозицията се опасяват, че мерките се използват от президента Вучич за политически цели. На самите протести присъстваха разнообразни групи, включително заставащи срещу преговорите за Косово и недоволни от резултатите от проведените наскоро избори, бойкотирани от опозицията.

Заместник-министърът на външните работи на Украйна заяви, че Киев се готви да заведе дело срещу Иран заради липсата на сътрудничество от страна на Техеран след свалянето на украинския пътнически самолет през януари. Йенин заяви, че откакто трагедията се случи преди 180 дни, сътрудничеството на Иран в разследването на случая не е „задоволително“.

На 7 юли руската тайна полиция арестува уважаван бивш репортер, който работи през последните месеци като съветник на ръководителя на космическата агенция на Русия, обвинявайки го в предателство за предаване на тайни на страна от НАТО. Life News, който е в близки отношения със силовите институции в Москва, публикува видео на бившия репортер Иван Сафронов, който е вкаран в сив микробус от служители в цивилни дрехи на Федералната служба за сигурност. ФСБ заяви, че Сафронов е заподозрян, че е работил за разузнавателната служба на страна от НАТО, като е предал „класифицирана информация за военно-техническото сътрудничество, отбраната и сигурността на Руската федерация“.

Израел пусна своя разузнавателен спътник Ofek 16 като част от текуща програма, която предвижда пускането на нови спътници на всеки няколко години. Сателитът е изработен с технология от трите най-големи отбранителни компании в Израел: Israel Aerospace Industries, Elbit Systems и Rafael Advanced Defense Systems. Подготовката за изстрелване се водеше по график въпреки пандемията. Според Министерство на отбраната, очаква се спътникът да осигури разузнавателна информация от съществено значение за Израел. След като приключат първоначалните тестове на спътника, той ще се счита за оперативен и ще започне предаването на изображения в разузнавателното звено на Израелските сили за отбрана 9900. Ofek 16 е част от поредица от израелски спътници, пуснати за първи път през 1988 г., които са проектирани да осигурят пълен контрол на страната над собствените си отбранителни и космически нужди. Сегашното поколение сателити беше пуснато през 2016 година.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: