DRM Brief: 28 юни 2020

МВФ очаква световната икономика да се свие с близо 5 процента. Това е по-лош сценарий от предвидения през април спад с 3 процента. Подобен удар би струвал на света 12,5 трилиона долара до края на следващата година. Длъжностните лица приписват загубите на социалното дистанциране, мерките за блокиране на селища и новите правила за хигиена и безопасност. За сравнение, световната икономика се сви с 0,1 процента през 2009 г. след т.нар. Голяма рецесия.

МВФ описва „катастрофален удар“ върху световния пазар на труда и заяви, че еквивалентът на триста милиона работни места на пълен работен ден може да бъде загубен през второто тримесечие на тази година. Организацията заяви също, че ще отнеме две години, за да се възстанови икономиката до своето пред-пандемично състояние и предупреди правителствата да не премахват финансовата подкрепа за икономиките си твърде бързо.

САЩ могат да наложат санкции върху Обединените арабски емирства заради финансова помощ оказвана от Абу Даби на правителството в Сирия. Нарушаването на санкциите от Абу Даби, които са известни като „Актът Цезар“, ще доведе до налагането на ограничителни мерки върху самите Емирства. За това заяви специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, посочвайки че под санкции могат да попаднат всички компании, с които Асад има отношения. В същото време, Йордания заяви, че търговията със Сирия няма да бъде спряна заради новите санкции.

Междувременно, Израел обяви партньорство с Обединените арабски емирства в сътрудничество в борбата срещу коронавируса. Партньорството беше обявено от израелския премиер Бенямин Нетаняху във военновъздушна база близо до Тел Авив и представлява значителна стъпка към нормализиране между двете държави, които са и основни съюзници на Съединените щати в Близкия изток. Изявлението идва в момент, когато Израел подготвя план за анексиране на части от окупирания Западен бряг, срещу което застанаха редица арабски държави. Емирствата обявиха по-рано този месец, че не може да има нормализиране на отношенията с Израел, ако анексацията се осъществи, както обеща да направи Нетаняху на 1 юли.

Неонацистката група Nordadler („Северните орли“), беше забранена от Министерството на вътрешните работи на Германия на 23 юни. Полицията извърши четири операции срещу организацията в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Саксония, Бранденбург и Долна Саксония. Германските власти заявиха, че групата следва националсоциалистическа идеология и е позната под четири други имена. Nordadler са планирали проект за селище в селските райони на страната. Според министерството на вътрешните работи, това е двадесета поредна забрана на дясно екстремистко движение в Германия и трета за тази година. През януари беше забранена организацията Combat 18, а през март – GdVuSt.

Общо 119 терористични атаки са били разкрити в Европа през изминалата година. Последните данни за терористичната дейност през 2019 г. бяха разкрити в доклад на Европол за тероризма и тенденциите в ЕС. 119-те провалени терористични атаки са извършени в 13 страни от ЕС, в резултат на което бяха ранени 27 души, 26 от тях от „Ислямска държава“. 27-ят е пострадал при крайно дясна терористична атака. Общо 1 004 души са арестувани по подозрения за престъпления, свързани с тероризма в 19 държави-членки на ЕС, като най-голям брой отчитат Белгия, Франция, Италия, Испания и Обединеното кралство.

В средата на седмицата, пореден екип от медици от ВМА замина на мисия в Мали. През следващите 4 месеца специалистите ще се грижат за личния състав на щаба на операцията, който е базиран в Бамако. Припомняме, че за първи път екип на ВМА се включва в Мисията на ЕС през 2013 г. В Де Ре Милитари винаги сме информирали за ситуацията в Мали не само заради важността на събитията в страната, но и заради наличието на български контингент в района.

Ситуацията в Мали е напрегната. Десетки хиляди малийци излязоха по улиците на столицата Бамако на 19 юни, за да призоват за оставката на президента Ибрахим Бубакар Кейта, чието правителство е обвинено в корупция и в неуспех в ограничаването на нарастващото насилие в северните и централните части на страната. Полицията изстреля сълзотворен газ. Малийците протестират за втори път този месец в кампания, организирана от коалиция от опозиционни групи и организации на гражданското общество, която включва влиятелния духовник Махмуд Дико. Докато натискът върху Кейта се засилва, делегация от регионални лидери от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) призова за създаване на правителство за национално единство.

Делегацията също така призова правителството да проведе нови частични избори, след като някои резултати бяха отменени от конституционния съд на страната, облагодетелстващо партията на Кейта. Кейта беше преизбран за втори петгодишен мандат през 2018 г., докато се бори да спре атаките на екстремисти, свързани „Ислямска държава“ и Ал Кайда, и нарастващото междуетническо насилие, което причини разселването на стотици хиляди. Мирното споразумение от 2015 г. между правителството на Мали и въоръжените групировки, продължава да е в застой.

На 23 юни правителството на Афганистан оповести данни, според които за седмица талибаните са убили най-малко 291 войници. Правителството в Кабул определи тази седмица като „най-кървавата седмица“ за 19-те години война в Афганистан. Ранените войници са над 500. В рамките на седмица, силите на талибаните са извършили 422 атаки в 32 от общо 34 провинции на страната. Последната атака беше вчера, когато при засада в Кабул загинаха двама прокурори и трима служители на прокуратурата.

Операцията на турската армия в Северен Ирак по цели, свързани с ПКК, продължава. Според кюрдски медии в Ирак, турските военни контролират планинския масив Хамтир в района на Захо на около 30 км. южно от границата между Иракски Кюрдистан и Турция. Хамтир е най-високото място в Захо и представлява стратегическа точка, от която се открива видимост към тридесетина селища. Според местната кюрдска администрация, Турция има присъствие в около 60 села в провинция Духок, пресичайки райони, в които оперират отряди на ПКК. Около Захо има и бази на организацията.

През последните дни при операции на турската армия се стигна и до цивилни жертви. Подобни случаи миналата година породиха брожения и протести, при които беше подпалена база на турската армия в Северен Ирак. Лидерството на Иракски Кюрдистан мълчи относно операции като се смята, че те се извършват в координация и пешмерга няма да се намесят. На 26 юни турски дронове убиха заместник командира по разузнаването на ПКК в района на Сюлеймания в Иракски Кюрдистан.

Специалният прокурор за Косово се очаква да повдигне обвинения за военни престъпления в Международния съд в Хага срещу косовския президент Хашим Тачи и още деветима души. Обвиненията включват убийства, насилствени изчезвания, преследвания и изтезания срещу косовски албанци, сърби и роми.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: