Франция удари Ал Кайда в Африка, но организацията продължава да е опасна

В първия уикенд на юни, френската армия обяви, че в северната част на Мали силите й са убили лидера на „Ал Кайда в Ислямския Магреб“ (AQIM), Абделмалек Друкдал. Американското командване в Африка (AFRICOM) потвърди смъртта на Друкдал, като стана ясно, че американците са изиграли важна роля в операцията с предоставяне на разузнавателна информация.

Друкдал е ветеран в джихадистките среди, сражавал се срещу СССР в Афганистан преди да се завърне в Алжир през 1990-те, за да се присъедини към местната джихадистка организация Салафистка група за борба (GSPC). През 2006 година, Друкдал се присъединява към Ал Кайда и помага за разширяването на влиянието на организацията в северозападна Африка. С преминаването от локално към регионално действие, организацията започва да гледа извън Алжир и се разпространява към Мали, Мавритания, Либия, Тунис и Нигер. AQIM стават експерти по отвличания, с които успяват да съберат милиони долари и да финансират дейността си. Друкдал е един от лидерите на Ал Кайда, които реформират организацията в днешния й глобален вид.

В рамките на по-малко от година, Ал Кайда изпита сериозни удари заради загубата на важни кадри, сред които е и убитият през януари тази година командир на „Ал Кайда на Арабския полуостров“ Касим ал Рими, Асим Умар от „Ал Кайда в Индия“, убит през септември 2019 и Хамза бин Ладен – убит също през септември 2019. Лидерството на организацията е преследвано жестоко от „Ислямска държава“ след като организацията се надига като отделна група през 2014. Самата ИД е създадена като иракски клон на Ал Кайда. Към лидера на Ал Кайда, Айман ал Зауахири, има редица критики от висши членове, а едни от водещите лидери като Абу Мохамад ал Масри и Сайф ал Адел, живеят в Иран вследствие на сенчести договорки с Техеран.

Дори със смъртта на Друкдал, мрежата на Ал Кайда е опасна. Организацията поддържа местни клонове като в Йемен, Сомалия, Сирия, Индия. Скорошен доклад на ООН показва, че Ал Кайда продължава да поддържа силни отношения с талибаните и планират засилване на дейността си след евентуалното изтегляне на американските сили от Афганистан. Клонът на Ал Кайда в Сомалия, Ал Шабаб, продължава да демонстрира възможности да извършва мащабни атаки, докато в Сирия организацията тихо изгражда свои мрежи.

Има най-малко трима командири на Ал Кайда, които представляват заплаха в момента

Въпреки кампанията срещу организацията, Ал Кайда разполага с близо 40 000 бойци в световен мащаб и успява да привлича нови поддръжници. През декември 2019 атака на саудитски лейтенант уби трима души по време на учение в американската база в Пенсакола, Флорида. През май федералните успяха да установят, че той е контактувал с Ал Кайда.

Ияд Аг Гали ръководи един от най-силните джихадистки алианси в Сахел и е ветеран от Мали. Туарег по произход, той участва в бунтовете на своята общност още от 1990-те. Той става бизнесмен за известен период, а през 2012 се завърна като участник в подновения бунт в северните части на Мали. Той се присъединява към организацията Ансар Дин, която инфилтрира бунта. Конфликтът в Мали се превръща в кървава война, която се прехвърли към централните райони на страната и съседните Нигер и Буркина Фасо. Първоначално като уж част от бунта, Ансар Дин завзема няколко селища в северно Мали, докато френските сили не ги изтласкват през 2013. В момента Аг Гали се смята за представител на Зауахири в Сахел.

Амаду Куфа е друг важен лидер в Сахел. Той основава Катиба Масина през 2015 и става близък до Аг Гали. Възползвайки се от противоречията между фермери и различните етноси, Куфа засилва влиянието си в Мали и неговата организация извършва първите си атаки в централната част на страната.

Един от най-търсените от Франция командири е Аднан Абу Уалид Сахрауи. Той ръководи местния клон на „Ислямска държава“, който е особено активен в граничната зона, свързваща Мали, Буркина Фасо и Нигер. Самият Сахрауи е бивш член на сепаратисткото движение Фронт Полисарио, което се бори за независимост на Западна Сахара от Мароко. През 2012 Сахрауи става все по-видим в Сахел, когато избухва сегашния конфликт в Мали.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: