DRM Brief: 31 май 2020

Китай вече официално има широката власт да потуши размириците в Хонконг, след като законодателният орган на страната почти единодушно одобри план за потискане на всяка подривна дейност, „сепаратизъм, тероризъм и всякакви действия, които биха могли да застрашат националната сигурност“ в полуавтономния район.

Окончателните правила ще определят съдбата на Хонконг, включително каква част от автономията на града ще бъде запазена и колко Пекин ще затегне хватката си: активистките групировки могат да бъдат забранени, съдилищата могат да наложат дълги присъди за „нарушения на националната сигурност“, а китайските агенции за сигурност могат да работят открито на територията на Хонконг.

Тези опити за налагане на законодателство от вътрешността на Китай над района на Хонконг, породи редица бурни протести, масови арести и остра реакция от международната общност на фона на все по-изострени отношения с Китай заради нежеланието на Пекин да допусне разследване на пандемията от Covid-19.

В същото време, Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще отменят търговските и законовите привилегии, от които Хонконг се ползва дълго време. Той определи това като наказание за Китай, който наруши споразумението за автономията на Хонконг. Тръмп също така критикува Китай за справянето с пандемията от Covid-19 и добави, че САЩ могат да напуснат Световната здравна организация.

Тръмп има други проблеми, на които да обърне внимание. Седмицата беше изключително напрегната в Минеаполис, където избухнаха граждански бунтове заради убийството на афроамериканец от бял полицай при извършване на арест. 46-годишният Джордж Флойд беше убит, след като в продължение на пет минути полицай затиска с коляно врата му и го оставя без въздух. Полицаят не се притеснява, че арестът е записан. Най-малко четирима полицаи са уволнени, а ФБР продължава с разследването, като в края на седмицата беше заловен полицаят, извършил убийството. Демонстрациите избухнаха спонтанно на 26 май, след като новината беше разпространена. Демонстрантите скандират „Не мога да дишам“ и „Можех да съм аз“. Протести се проведоха и в други американски градове, което доведе до разполагане на части на Националната гвардия.

Венецуелски политик беше обвинен в участие в обширна наркотерористична мрежа, през която са набирани хора от Хизбула и Хамас за организиране на нападения срещу американски цели. Адел ел Забаяр е пътувал до Близкия изток под покровителството на венецуелското правителство, където е рекрутирал бойци, настанявани в лагери във Венецуела. Лагерите са под надзора на т.нар. Картел на слънцата, задвижван от генерали от венецуелската армия. Ел Забаяр, който е със сирийски произход, е считан за член на близкия кръг около Николас Мадуро. В документите, описващи обвиненията, са посочени доказателства, че Ел Забаяр е внесъл гранатомети, АК-103 и снайпери от Близкия изток до Венецуела.

В началото на седмицата, афганистанското правителство обяви че планира да освободи деветстотин бойци на талибаните на фона на обявяване на прекратяване на огъня. На 24 май талибаните обявиха тридневно прекратяване на военните действия в чест на мюсюлманския празник Ейд ал-Фитр. Президентът Ашраф Гани прие примирието и обяви начало на освобождаването на до две хиляди затворници. Говорител на афганистанското правителство заяви, че се надява прекратяването на огъня да бъде удължено, за да позволи началото на мирните преговори. Сделката между САЩ и талибаните предполага освобождаването на пет хиляди талибани и хиляда афганистански войници като прелюдия към преговорите в Афганистан.

В началото на седмицата бяха публикувани кадри от Либия, показващи изтегляне на части на „Вагнер“ от района на Бани Уалид с АН-32. „Панцир“ С-1 са разположени в периметъра като ПВО защита.

Не само това. През последните дни има сериозно движение на военна техника и военна сила в Източна и Южна Либия. Силите на Хафтар получиха нови подкрепления, а скоро се очаква военна операция. Данните за пълно изтегляне на „Вагнер“, публикувани в медии в Либия, се оказаха неточни – макар да има малки групи от бойци, които са напуснали, Русия прегрупира сили в Източна Либия, като основна точка е Бани Уалид.

Видео кадри показват наличието на руски специални части в Бани Уалид.

В края на седмицата, силите на Триполи атакуваха южно от столицата и по наличните данни към 31 май, те са навлезли в международното летище, което е под контрола на Хафтар от близо година.

Image

Напрежението на границата между Индия и Китай продължи да ескалира и през тази седмица. Индийските ВВС публикуваха кадри от полети на Tejas MK-1 в планинския район Ладах на границата с Китай. Китайските сили пък извършиха провокативни маневри.

Един от висшите командири на „Ислямска държава“, Хаджи Тайсир беше убит при въздушен удар на международната коалицията в Дейр ез Зор, Източна Сирия. Той е издирван от САЩ за ролята му в развитието на програмите на ИД за химически и биологични оръжия.

Ескалация се наблюдава и в друга конфликтна зона, която следим – Нагорни Карабах. На 29 май позициите на азербайджанската армия, включително в селата на границата с Армения, са обстрелвани 25 пъти по данни на министерството на отбраната на страната. На 28 май Азербайджан обяви 23 обстрела по свои позиции, а ден по-рано – 26.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: