DRM Brief: 25 май 2020

Албания стана част от енергийната карта на Европа, след като Трансадриатическия газопровод (TAP) достигна албанска територия. ТAP се захранва с каспийски газ от находището “Шах Дениз 2” в Азербайджан. Проектът за Трансадриатическия газопровод се поддържа от ЕС като част от планирания Южен газов коридор на Европа. Той трябва да транспортира природен газ от Каспийския регион и Близкия изток до Южна Европа. Проектът заплашва монопола на “Газпром” в района на Балканите, но също и за Европа, заради възможността за диверсификация.

Русия се присъедини към страните, искащи приемането на резолюция на предстоящата Световна здравна асамблея (WHA), призоваваща за независимо разследване на пандемията от Covid-19. Руската федерация е и една от най-засегнатите от пандемията държави, наред със САЩ, Франция, Великобритания, Испания и Италия. До този момент, страните, подкрепящи искането за разследване, са близо 100. Наскоро Австралия беше заплашена от Китай да не започва разследване, като последва и бойкот върху китайски продукти. Китайският натиск предизвика и проекторезолюция от ЕС.

На 17 май Кнесетът одобри състава на 35-то правителство на Израел. По този начин приключи най-дългата политическа криза в историята на страната. След повече от година без стабилно управление и три последователни парламентарни избори, Кнесета потвърди мандата на тригодишно коалиционно правителство, което ще бъде водено на ротационен принцип от Бенямин Нетаняху и Бени Ганц. Още в първите седмици на своето управление, те ще трябва да се справят с някои непосредствени предизвикателства, включително икономическия удар, породен от пандемията от Covid 19 и сблъсъка във вътрешно и външнополитически план по отношение анексията на долината на река Йордан. Кабинетът е с 34 членове и е съставен от 9 партии, покриващи почти целия политически спектър:

  • Ликуд – дясно-центристи с 13 министри и премиер през първите 18 месеца
  • Хосен Л’Израел – центристката партия на Бени Ганц, която практически се отдели от своите коалиционни партньори Яир Лапид и Моше Яалон (коалиция Бяло и синьо), останали в опозиция. Тя ще заеме 12 министрески позиции и премиерски пост за вторите 18 месеца на управление.
  • Гешер – либерална партия с един министър
  • Лейбъристка партия – социалдемократи с един министър
  • Яхадут ХаТора – ултраортодоксална религиозна партия с един министър
  • Шас – ултраортодоксална религиозна партия с един министър
  • Еврейски дом- умерено религиозна партия с един министър
  • Дерех Ерец – дясно-центристка парламентарна фракция с един министър

В Либия, силите на правителството в Триполи, завзе важната база „Ал Уатия“, изтласквайки силите на Халифа Хафтар. В кампанията имаше силно участие на турски дронове, които нанесоха силни поражения върху военна техника, дадена от Русия на Хафтар.

Междувременно, силите на правителството в Триполи са иззели материали от сграда, която изглежда е служила за учебен център на силите на Хафтар, в който са разположени руски инструктори – вероятно от „Вагнер“. Снимките бяха разпространени и в руски канали, без да се коментира дали има заловени руснаци. От кадрите се вижда противопехотна съветска мина МОН-200, чиито насочен взрив може да се използва и срещу лекотоварни превозни средства и хеликоптери. Виждат се също документи на руски език, учебни документи и материали, свързани с мини и самоделни взривни устройства.

Пентагонът предложи законови промени, които имат за цел да прекратят зависимостта от Китай за редкоземни минерали, които са изключително важни за производството на ракети, боеприпаси, хиперзвуково оръжие и радиационно закалена електроника. Предложенията, които предвиждат и целеви инвестиции, биха премахнали ограниченията на разходите съгласно Закона за производство в отбраната и така да се позволи на правителството да изразходва до 1,75 милиарда долара за редкоземни елементи в боеприпаси и ракети, и 350 милиона долара за микроелектроника.

Саудитският пилот, който миналата година уби трима души в базата в Пенсакола, е имал силни връзки с „Ал Кайда“. Това заявиха висши служители, цитирани от WSJ. Според разследването, което продължава и в момента, лейтенант Мохамед Алшамрани от години е общувал с редица оперативни лица от „Ал Кайда на Арабския полуостров“, дори преди да започне да тренира с американските военни. Алшамрани е публикувал антиамерикански съобщения в социалните медии около два часа, преди да открие огън в обучителна зала на базата в Пенсакола на 6 декември, убивайки трима и ранявайки още осемл Той е общувал с оперативни лица от „Ал Кайда“ малко преди нападението.

Иракската армия стартира операция „Пустинни лъвове“ срещу клетки на „Ислямска държава“ в пустинните райони на Джазира на север от Анбар, на юг от Нинауа (Ниневия) и на запад от провинциите Салах Ад Дин, чак до границата със Сирия. Командващият операциите генерал-майор Касим Мохамед Салех заяви, че мисията се стреми да гарантира, че членове на ИД няма да могат да се покрият в районите, които се простират на 200 квадратни километра. Говорителят на министерството на отбраната, генерал-майор Тахсин ал-Хафаджи обяви, че операцията се провежда без участието на международните коалиционни сили. Говорителят на Съвета на Салах Ад Дин, Маруан ал Джубара, заяви пред арабското издание „Ашарк ал Аусат“, че ИД винаги са действали в провинцията. Харминският басейн, който се намира на границата между провинциите Салах Ад Дин, Киркук и Дияла, е от първостепенно значение за бойците на ИД. Този район не е претърсван щателно и джихадистите използват това, за да се прегрупират. За военните части е трудно да провеждат претърсвания заради терена, поради което това се изисква подкрепата на военновъздушните сили на международната коалиция.

Операция на силите за сигурност в Дагестан срещу местни бойци беше извършена в края на седмицата:

Майкъл Тейлър, бивш член на Зелените барети, беше арестуван в САЩ във връзка с бягството на Карлос Госн от Япония. Арестувани са и неговият син – Питър Тейлър и сътрудник – Джордж Зайек. Тейлър се смята за отговорен за бягството на Госн на 29 декември 2019 г., който понастоящем е в Ливан. Той изчакваше съдебен процес за присвояване на финансови средства на „Нисан“ – обвинения, които Госн отрича. Япония иска екстрадиция на лицата, участващи в плана за бягство. Майкъл Тейлър е дългогодишен оперативен служител по сигурността и бивш войник от специалните части на американската армията, който има кариера в организиране на сложни спасителни и други операции.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: