Русия се възползва от хаоса, причинен от Covid19

Кметът на Москва Сергей Собянин с руския президент Владимир Путин и с премиера Михаил Мишустин по време на посещението им в центъра за спешни действия за контрол и мониторинг на коронавируса, разположен в Москва (AP)

В рамките на няколко месеца епидемията от коронавируса Covid19 обхвана практически целия свят, поставяйки пред върховно изпитание не само здравните системи, но и изобщо социално-политическия баланс на множество общества. Към момента може да се счита, че Европа понася основния удар на епидемията, като ситуацията в Италия и Испания изглежда като повече от критична.

Именно в този контекст се появяват все повече данни за това, че Русия използва настоящата криза с цел намеса във вътрешните работи на други държави. Основният подход е разпространение на дезинформация и фалшиви новини относно коронавируса, които допълнително да всеят хаос и недоверие сред европейските общества. Епидемията и свързаната с нея криза представляват идеална тема, чрез която да бъдат експлоатирани вече съществуващи кливиджи както между европейските страни, така и между различни социални групи във всяка една отделна държава. От особена важност преди всичко е изграждането на остро чувство на недоверие към демократичните процеси и изобщо към идеята за Единна Европа. По същата линия се експлоатира и охладняването на отношенията между САЩ и Европа. Това отваря нова възможност за руската намеса, докато Москва опитва все повече, по-агресивно и видимо да всява смут и разделение между съюзниците в НАТО.

Преди дни руският президент разговаря с лидера на Китай Си Дзинпин, хвалейки кампанията на Пекин за справяне с Covid19. Междувременно, натискът върху потока на информация и лишаването на свободен достъп до нея в началото на епидемията, позволи на вируса да се разпространява без да се съобщи публично навреме. След декември, когато вирусът се е разпространявал свободно, Covid19 се превърна и в инфодемия, която Световната здравна организация определя като „прекомерно изобилие от информация – някоя точна, а друга не – затрудняващо намирането на надеждни източници и указания.“

Руската дезинформация около коронавируса наподобява тази, която беше прилагана по време на операциите в Крим и Сирия, а по-късно за Либия. Същите практики са прилагани при заливането с фалшиви новини в западните общества. В случая с Covid19 е сравнително лесно поради вродения страх към епидемии и вируси, а също и липсата на доверие в институциите – проблем, който се наблюдава в редица държави, не само в Африка и Азия, но и в Европа. На фона на пандемия фалшивите новини са още по-пикантни и ударни, тъй като се цели създаване на хаос и недоверие. Разделението в европейските общества в момента върви по две линии главно: млади срещу възрастни, бедни срещу богати. На геополитическо ниво дезинформацията цели разделение в сърцевината на НАТО с фокус върху липсата на солидарност и адекватни действия между съюзници.

Гражданите са ядосани на техните правителства и затова са податливи на влияние. Има защо да са гневни – редица европейски страни показаха липса на подготовка за справянето с подобно предизвикателство, а също и реагираха бавно, със закъснение и липса на желание да се дават пари за здравеопазване. Тежките последици, които се очакват заради мерките за ограничаване на пандемията, също предизвикват недоверие и негативизъм спрямо държавните институции. Руската дезинформация цели да се изведат на преден план именно тези проблеми, като темите биват заливани с преувеличени факти – с помощта на кратки новини със сензационни и емоционални заглавия, неясни видео кадри, т.нар. memes, картинки, които винаги получават широка видимост. Появиха се изопачени коментари, представящи Covid19 като „новата чума“. Анализатори очакват, че тази кампания ще се засили в навечерието на президентските избори в САЩ.

В бюлетина си от 29 март поместихме новините от нов доклад на ЕС, който посочва данни за наличието на руска кампания за дезинформация, водена на английски, испански, италиански, немски, френски език и арабски език. Фалшиви новини с произход от Иран, се разпространяват в социалните мрежи – като твърдението, че коронавирусът е произведен от САЩ, че евреите и мигрантите го пренасят и други. Според данни на проекта на Европейската служба за външна дейност EUvsDISINFO, дезинформационната кампания върви основно в няколко наратива. Първият е, че коронавируса е създаден умишлено в лаборатория като биологично оръжие на НАТО, насочено срещу Китай и Иран с цел налагане на глобална хегемония на САЩ или управляващ в сянка световен политически елит. Други две истории са взаимно противоречащи си. Едната отрича изобщо съществуването и значението на коронавируса, докато другата предвещава апокалиптично бъдеще и разпад на НАТО и ЕС. Други наративи се свързват с глобална конспирация на фармацевтичните корпорации или установяването на 5G комуникационните мрежи, които улесняват разпространението на коронавируса. Не малко публикации и материали из социалните мрежи опитаха да обвържат практически отмененото мащабно военно учение на НАТО Defender Europe 20 с американски опит за окупация на Европа в условията на извънредна ситуация.

Цялата тази дезинформационна кампания води до тежки последици не само за държавните институции, срещу които са насочени, но и в ежедневието – така например, в САЩ има ръст в опитите на крайнодесни и расистки групи да атакуват медицинска инфраструктура. Стигна се дотам, че ФБР издаде препоръки към полицейски управления, след като член на расистка група в Мисури опита да взриви кола-бомба в болница, където има настанени пациенти с Covid19.

Към 30 март Русия е съобщила за 1836 случая на инфектирани с коронавируса. Доверието към институциите в Москва също е ниско, като дори лекари разкритикуваха изложените данни с риск да бъдат цензурирани или да загубят работата си. Подобни кампании Кремъл извършва и в миналото, като най-известната е тази за СПИН, твърдяща, че САЩ стоят зад болестта.

Няма ясни данни относно разпространението на коронавируса в Русия. Подобно на Иран, правителството не дава свободен достъп до информацията, а лекарите нямат право да споделят на журналисти. През последните дни Техеран блокира достъпа на „Лекари без граници“, може да се очакват рестрикции и в Русия.

По време на пандемия има реална опасност от авторитарни залитания и обществото трябва да е още по-бдително.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: