Нигер: 174 войници убити само за месец при атаки на ИД

Кадър от видео на ИД, разпространено през платформата „Амак“, в което групировката поема отговорност за нападението от 9 януари в Нигер.

Миналият четвъртък, най-малко 89 нигерски войници бяха убити при масирана атака върху военна база в близост до границата с Мали. Няколко дни по-късно, Ислямска държава пое отговорност за нападението, потвърждавайки съмненията на експертите, че групировката стои зад събитията.

На 9 януари, нигерската военна база в Чинагодер, която е разположена в близост до границата с Мали, беше атакувана от няколко групи бойци на Ислямска държава. Докато ИД заяви, че са убити близо 100 войници, няма предоставяне на нова информация. Изявлението всъщност повтаря местните доклади, че джихадистите са успели за кратко за завземат базата след тежки сражения, успявайки да нанесат сериозни щети.

Възможно е посоченият брой на убити да е завишен, но не е толкова далеч от официалните изявления от Нигер. Непосредствено след атаката, нигерската армия опит да пренебрегне новините, но след това призна, че „най-малко 25 войници са загинали“, а също и по-голямата част от джихадистите. В дните след атаката, Нигер постоянно посочваше по-голям брой убити войници, достигайки до 89 войници.

Нигерските власти заявиха също, че 67 джихадисти са загинали при нападението, въпреки че кадрите, споделени от ИД опровергават това твърдение. Снимките показват, че джихадистите нападат базата, преди да я завземат за кратко. Бойците изземат оръжия и оборудване, както и излагат на показ телата на убити войници.

Атаката от 9 януари е вероятно най-тежката, която нигерските въоръжени сили са изпитали от джихадистите. Тя се случва на фона на друго нападение срещу базата в Инатес преди месец, при която загинаха 71 войници. ИД пое отговорност и за атаката в Санам на 26 декември 2019, при която бяха убити 14 войници. За месец Нигер е загубил 174 войници при три атаки на ИД.

Нигерският президент Махамаду Исуфу нареди реорганизация на военното лидерство в опит да се формулира нова стратегия. Скоро след това беше обявена офанзива срещу ИД в региона, като засега не е ясно как и дали ще се развие. Досега офанзивите срещу групировката са се проваляли.

В Де Ре Милитари редовно публикуваме новини от Западна Африка и Сахел. Регионът продължава да е гореща точка за дейността на ИД. Освен в Нигер, джихадистите атакуваха отново армията на Буркина Фасо. Освен, че традиционно Ал Кайда е със силно присъствие в Сахел и Западна Африка, през последната година ИД успя да установи все по-видима дейност посредством базите си в Нигерия и езерото Чад.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: