Коя е групировката, довела до ескалация между Индия и Пакистан

1462321-1630897622
Снимка: Ройтерс

На 14 февруари над 40 индийски военни загинаха в резултат на взрив на кола-бомба в град Пулвама в близост до Шринагар, Индийски Кашмир. Зад атаката стои организацията Джайш е-Мохаммад (ДеМ) и е най-тежката в района от десетилетия насам. Организацията Джайш е-Мохаммад е част от алианс от групи, свързани с Ал Кайда, като в миналото е получавала подкрепа от пакистанското разузнаване.

Индия веднага обвини Пакистан за това, че дава подслон на своя територия на подобни организации. ДеМ публикува десетминутно видео онлайн малко след взрива, за да поеме отговорност. Видеото показва шофьорът на превозното средство, използвано за взрива – Адил Ахмад Дур. Взривът в Кашмир предизвика серия от реакции, довели до ескалация между Индия и Пакистан за първи път от 1999 година, когато двете държави водят третата поред война помежду си.

ДеМ е обявена за терористична група от САЩ. Нейният лидер Масуд Азхар и брат му Абдул Рауф Азхар също са вкарани в списък с терористи, заради връзките им с Ал Кайда и други джихадистки групи, опериращи в Афганистан, Пакистан и Индия.

Азхар е ветеран в джихадизма, който получава същото обучение като основателя на афганистанските талибани Мулла Омар. Азхар е заловен от индийското правителство през 1994 година и хвърлен в затвора заради терористична дейност. Освободен е от затвора заедно с Омар Саийд Шейх при размяна на заложници, държани от джихадисти в самолет на „Индиън Еърлайнс“ в Кандахар през 1999 година.

Азхар създава Джайш е-Мохаммад на следващата година като клон на Харакат ул-Ансар – една от многото групи, създадени с помощта на пакистанските служби, за да се сражават с индийските сили за сигурност в индийската част на Кашмир.

Заедно с Лашкар е-Тайба, ДеМ е една от най-влиятелните групи в джихадисткия алианс Обединен джихадистки съвет. Съветът се води от Хизбул Муджахедин и лидерът им Сайед Салахудин. САЩ вкарват Салахудин в списъка с терористи през август 2017.

Пакистан подкрепя организации като ДеМ, защото са враждебни към Индия и имат активност в Афганистан, където Исламабад също има интереси. ДеМ участват в множество нападения във вътрешността на Индия и си партнира с други организации, получаващи подкрепа от Пакистан. ДеМ заедно с Лашкар е-Тайба стоят зад атаката срещу индийския парламент в Ню Делхи на 13 декември 2001. Шейх Ахмад Саийд Омар, който е тясно свързан с лидера на ДеМ, стои зад отвличането на репортера от „Уол Стрийт Жърнъл“ Даниел Пърл, който по-късно е обезглавен.

Индия счита, че ДеМ стоят зад нападението през януари 2016 върху военновъздушната база „Патанкот“ и през септември същата година върху военната база в Ури.

Някои от лидерите на ДеМ участват и в глобални джихадистки групи. Някои от тях се включват в Ал Кайда в Индия (AQIS) – най-новият клон на Ал Кайда, формиран от Айман ал Зауахири през септември 2014. Ал Кайда в Индия изпраща бойците си в лагери на талибаните, където получават обучение.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: