Официални доклади предупреждават, че Ислямска държава не е унищожена

siria-syria-isis-daeshstatoislamico-islamicstate-IS-arqoub-deirezzor-merv-sdf-jazeerastorm-coalition-raids-artillery-terrorism-middleeast-1-555x247Убийства, отвличания, натиск върху местното население. Само за последните два месеца, над сто и петдесет души – предимно висши командири и техни подчинени – са убити при улични стрелби и крайпътни взривове в Източна Сирия. Инцидентите, твърдят експерти към ООН, местни организации и Пентагона, са сигурен знак, че джихадистите от „Ислямска държава“ (ИД) изпращат послание, че въпреки загубата на територия, групировката не си е отишла. В момента се водят тежки боеве в Източна Сирия, а организацията променя стратегията си. През февруари 2019, близо две години след като за световните лидери предприеха кампания срещу групировката, тя отново излиза на дневен ред.

Някогашният „халифат“ на ИД е редуциран до контрол върху отдалечено селище и няколко десетки палатки в Сирийската пустиня по границата с Ирак. Там, няколко стотин бойци – предимно чужди бойци – продължават да се сражават с обкръжилите ги части на подкрепените от САЩ Сирийски демократични сили. Водената от Вашингтон международна коалиция извършва ежедневни удари по позиции на ИД и възможни скривалища в Източна Сирия по поречието на река Ефрат. Операции срещу клетки на „Ислямска държава“ се извършват през няколко дни и във вече освободените от контрола на групировката територии.

Именно в тези територии обаче – включително в Ирак – ИД притежава широка мрежа от симпатизанти и клетки от подготвени бойци, които извършват убийства и атаки по военни и полицейски пунктове. Според данни на публикуван в началото на февруари доклад на Пентагона, ИД може да се завърне като военна сила в рамките на шест до дванадесет месеца, ако не бъде проведена продължителна операция срещу структурите и лидерството на организацията. Експертите от Пентагона са категорични, че в момента джихадистите изграждат наново присъствието си в отдалечените и незаселени райони в Ирак и Сирия.

Тези заключения противоречат на публичните изявления на президента Доналд Тръмп, който няколко пъти твърди уверено, че „Ислямска държава“ е унищожена. Заради този въпрос и заради несъгласуваното с администрацията изтегляне от Сирия, той влезе в директен сблъсък с висшите ръководители в армията. Очаква се американските сили да бъдат изтеглени тази пролет, но висши командири, включително ръководителят на Централния щаб генерал Джоузеф Вотел, застават срещу тази политика. Експерти и анализатори са единодушни, че с изтеглянето на американските сили ИД ще се завърне в освободените територии, като е възможно да има нов приток на чужди бойци.

В интервю за американски медии, Вотел сподели тревожни статистики. Според данните само в малката територия около река Ефрат ИД разполага с над 1500 бойци. Мнозина други не са убити, а са „потънали“, с което на военния жаргон се има предвид смесването на бойци с цивилното население. Това прави намирането на симпатизантите и активните бойци на групировката особено трудно. Според Вотел, дори в момента ИД успяват да придвижват сили от Ирак към Сирия и обратно. Бойци на ИД са забелязани и покрай американската база ат Танф, разположена в южните части на Сирийската пустиня и където се очаква да остане малък контингент, дори след изтеглянето на основните американски сили.

Информацията на сирийски активисти също подкрепя официалните доклади, че „Ислямска държава“ изгражда наново по-широките си структури. Рами Абдулрахман, ръководител на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешки права отбелязва, че ИД все още разполагат с над 5000 бойци в Източна Сирия, повечето от които използват предварително изградени скривалища в пустинята.

По данните на Обсерваторията, убитите от клетки на ИД са 180 души от миналият август насам, включително командири в Сирийските демократични сили и около петдесет цивилни. Кампанията за активизиране на клетки се разпростира в зони, които са официално би трябвало да са извън обсега на групировката. Миналият месец бомбена атака на ИД в град Манбидж причини смъртта на близо двадесет души, от които четирима американски войници. Манбидж беше завзет от анти-ИД силите през 2016 година.

В други територии, включително в Ирак, групировката предприема и друга тактика. Така например, в източната сирийска провинция Дейр ез Зор бяха разпространени бележки, които заплашват цивилното население да не забравя, че бойците на организацията са близо. Страхът от групировката причини дезертьорство в редиците на Сирийските демократични сили.

По данни на иракски експерти, ИД възстановява своето присъствие в територии, където традиционно оперира в Западен Ирак. Иракската армия няма възможността да държи под контрол пустинните райони до границата със Сирия и това дава възможност на джихадистите да се окопаят отново. Единствената стабилна база по границата със Сирия е малък пункт на американската армия, известен като База 22, но техниката и силите, разположени там са достатъчни единствено да се следи движението на бойци, но не и да се противодейства. Западен Ирак е именно мястото, откъдето започна надигането си „Ислямска държава“ след американската инвазия през 2003 и след това след 2009 година. Грешките на правителството в Багдад, включително забрана местното население да се върне по домовете си и да обработва земя, се използват успешно от пропагандата на ИД.

Не всичко върви по план за организацията, разбира се. Освен загубата на териториите, кървавите тактики отблъснаха мнозина сирийци и местни кланове, които първоначално подкрепиха групировката. За разлика от Ирак, Сирия разполага с големи територии, които не се контролират и които изпаднаха в хаос след избухването на гражданската война. Това означава, че има голяма вероятност бойците на ИД да намират добри места, където да се прегрупират и да изградят нови местни структури.

Групировката има дълга история на възползване от местния хаос и вероятно ще се възползва отново. Турция, която вижда в Сирийските демократични сили враг заради участието на Кюрдската работническа партия (ПКК), призовава за военна офанзива срещу тях. Сирийският режим, който също разполага със сили в Източна Сирия иска да върне цялата територия под свой контрол. Избухването на по-малки конфликти в рамките на конфликта в Сирия е напълно възможно и тези битки биха генерирали хаос, който ще е от полза за ИД.

За съжаление новините около ИД продължават. За последния месец групировката успя да завземе най-малко два града в Нигерия. Местното правителство все още не намира възможност да отговори подходящо, докато организацията привлича бойци от цяла Западна Африка. „Ислямска държава“ напредва и в Югоизточна Азия, където вече има сигурни данни за новосъздадени бази във Филипините и Индонезия. Бойци и симпатизанти на ИД засилват присъствието на организацията и в Централна Азия, която е считана за стратегическа територия за джихадистите заради близостта до Афганистан.

През последната седмица се появиха данни, че лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е оцелял след опит за преврат, извършен от чужди бойци, несъгласни с новата стратегия на изчакване. Наречена „Сабр“ от арабската дума за „търпение“, стратегията има за цел да възстанови структурите на местно ниво, докато се изчаква подходящ момент за нова офанзива. Но тази идея не се нрави на всички в организацията, тъй като някои смятат, че лидерът на групировката губи своята сила и контрол върху командирите. Засега обаче ИД показва, че все още има действащо лидерство. Изявление от ООН подкрепя тезата, че групировката готви завръщане – според новите данни, публикувани от Съвета за сигурност на ООН организацията е отделила милиони долари, за да финансира глобални атаки и да поднови активността си, включително с привличане на нови бойци.

Тези сигнали, обаче, явно са пренебрегвани от световните лидери, които продължават да повтарят, че групировката е унищожена.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: