Ислямска държава иска да изгради бази в Югоизточна Азия

ap_19027429910453-1024x677
Мястото на атаката срещу църква в Джоло, Филипини, извършена на 27 януари 2019. (AP Photo/Nickee Butlangan)

Многобройните сблъсъци в Югоизточна Азия, противоречията на местно ниво и вътрешните борби между различните организации не позволяваха на джихадистките групи да се развият досега, както стана в Близкия изток или Африка. Въпреки това има множество групи, които са активни в региона – от Джемаа Ислямия през Абу Саяф до Ислямски фронт за освобождение.

Географията също е важен фактор. В някои отношения тя е в полза на групировките, тъй като множеството острови, полуострови и архипелази превръщат района в труден за управление и местните правителства имат огромен проблем с това. От друга страна, географията е в плюс на властите, тъй като са трудно достъпни – например, Индонезия и Филипините са трудно достъпни за бойци от Сирия и Ирак заради дистанцията и непознатия терен.

Но атака от чужди бойци има. През юли 2018 беше извършен първият подобен самоубийствен атентат във Филипините – атака, отговорност за която беше поета от Ислямска държава и която беше извършена от мароканец срещу местен полицейски пост.

Миналата седмица двоен атентат беше извършен срещу църква в Джоло в южните части на Филипините. Атака причини смъртта на 20 души, а ранените са над 100. Местни съюзници на Ислямска държава – Абу Саяф – поеха отговорност. Абу Саяф бяха изключени от преговорите с филипинското правителство за бъдещето на Минданао – островът, превърнал се в основна арена на сблъсъци първо с анти-правителствени и сеператистки групи, а след това и с джихадисти. Докато част от членовете на Абу Саяф се присъединиха към Ислямска държава, като цяло групата не го направи. През 2017 бивш командир на групата – Иснилон Хапилон – поведе коалиция от бойци срещу град Марави и го превзе за близо половин година. Операцията беше подкрепена частично от ИД. След битките градът беше в руини, а правителството не успява да се справи с последствията, което може да доведе до завръщане на групировката.

Кампанията на президента Дутерте да атакува безмислостно бойците може да се окаже непродуктивна, тъй като местното население е силно антиправителствено настроено и може да потърси присъединяване към редиците на Абу Саяф и сепаратисти.

Джихадистката активност не е новост за Югоизточна Азия. Още Ал Кайда използва района за набиране на средства и бойци, а висши командири от организацията пътуват от Близкия изток и Централна Азия, за да разпространяват влиянието си. Така например, един от видните стратези на Ал Кайда – Халид Шейх Мохаммад поддържа силни връзки с Ридуан Исамуддин, който загина при кървавите атентати в Бали през 2002. Други държави в Югоизточна Азия, включително Индонезия, също имат проблеми с джихадисти групи, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава. През януари 2016 ИД пое отговорност за самоубийствена атака в кафе „Старбъкс“ в централна Джакарта. През май 2018 серия от атентати срещу църкви беше свързана с Джамаа Аншарут Даула – индонезийска група, която се присъедини към ИД.

Има все повече притеснения, че чуждестранни бойци могат да пътуват от Сирия и Ирак към Югоизточна Азия. ИД ще опита всяка възможност да се възползва от местните проблеми във Филипините. Съвсем възможно е ИД да успеят да инфилтрират местните сепаратисти и да се свържат дълбоко с тях. Ако това се случи, проблемът няма да е само за държавите от Югоизточна Азия (които са и основни партньори на европейския и американски бизнес), но и за съседни региони.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: