Тероризмът в Западна Африка се засилва, заплашвайки и ЕС

ap_18227361081956-1024x683
Кадър, показващ последствията от атаката на Ал Кайда в столицата на Буркина Фасо в началото на 2016 година. (AP Photo/Sunday Alamba)

За последните няколко седмици бяха извършени серия от терористични атаки в Буркина Фасо, които привлякоха вниманието на международните наблюдатели, в това число отвличане на хуманитарни работници и един канадски миньор през декември, които по-късно бяха открити мъртви.

Тези атаки са част от по-широка и трайна тенденция в Буркина Фасо и Западна Африка като цяло. От януари 2016 са извършени над 230 терористични атаки само в Буркина Фасо, която е изправена и пред нестабилност заради бунт, свалил президента Блез Компаоре през 2014. Компаоре беше обвиняван многократно в сключване на сделки с различни паравоенни групи в замяна на това те да не извършват атаки на територията на Буркина Фасо. Има също така и доказателства, че терористични групи от Мали оперират във вътрешността на Буркина Фасо, което допълнително усложнява ситуацията. Както Ал Кайда, така и Ислямска държава виждат Западна Африка като подходяща територия за набиране на нови бойци и установяване на бази и влияние.

Тероризмът в Буркина Фасо се появява главно на две места – в северната част на страната и все повече в източната. На север, където е границата с Мали, действат различни организации, включително един от най-смъртоносните клонове на Ал Кайда – Ал Кайда в Ислямския Магреб. Именна тази група носи отговорност за едни от най-тежките нападения в Буркина Фасо, включително атаката върху хотел „Сплендид“ в столицата Уагадугу през януари 2016. Тогава загинаха над 30 души, близо 60 бяха ранени. Няколко по-малки групи също имат активност в района, като от тях видима е Ислямска държава в Сахара, която се формира през 2015 под ръководството на бившия командир от Ал Кайда Аднан Абу Уалид Сахрауи. Ансарул Ислям също са активни -джихадистка група, създадена през 2016 година в Буркина Фасо с близки връзки с групировки в Мали и Сахел. Много атаки обаче остават без поета отговорност, включително последните отвличания, което вкарва смут в правителствените сили.

През последните месеци благодарение на проблемите със сигурността по границата с Мали, има и ново развитие в източната част на страната. Там оперира цял набор от организации, включително Ислямска държава, милиции и дори бандитски групи. Цел на нападенията са предимно полицейски и военни сили, но също и правителствена инфраструктура, училища и учители.

Освен ударите върху образователната система, има опасност дейността на групировките да прелее в съседните Того, Бенин и Гана. Друг потенциален риск носи Ислямска държава в Сахара, които могат да обединят усилия с главния клон на ИД в Западна Африка. ИД напредна сериозно в Нигерия, като завзе най-малко два града и пуска корени в щата Борно.

За да удари мрежите на различните групи, Франция изпрати 4500 войници в региона. Европейските страни и в частност Франция като бивша колониална сила, имат сериозни политически и икономически интереси в Западна Африка, и поради това ЕС има своя военна мисия в Мали, откъдето се следи целия регион на Сахел. В рамките на европейската мисия в Мали има разположени и български военни лекари.

Групата на местните държави Г5 също има разположени сили. Въпреки това, усилията не дават нужните резултати и тероризмът се засилва, което принуждава съседните държави да разположат своите армии по границата с Буркина Фасо и да извършват атаки във вътрешността по потенциални цели, свързани с различните групи. По този начин пък организациите се смесват с местните общности, търсейки одобрение и легитимност.

Военните в Буркина Фасо предупреждават за сериозни проблеми в Западна Африка, ако не получат международна подкрепа и особено от ЕС, който ще е главен потърпевш при засилване на тероризма в тази част на света. Терористичните групи са опасни и за западния бизнес в района, като се увеличава и рискът за повече нападения върху туристи и чужди служители. Трябва да се припомни също, че Западна Африка представлява тренировъчна база на няколко групировки, които открито отправят заплаха към европейските столици.

Коментарите са изключени.

Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: