Тероризмът в Западна Африка се засилва, заплашвайки и ЕС

ap_18227361081956-1024x683
Кадър, показващ последствията от атаката на Ал Кайда в столицата на Буркина Фасо в началото на 2016 година. (AP Photo/Sunday Alamba)

За последните няколко седмици бяха извършени серия от терористични атаки в Буркина Фасо, които привлякоха вниманието на международните наблюдатели, в това число отвличане на хуманитарни работници и един канадски миньор през декември, които по-късно бяха открити мъртви.

Тези атаки са част от по-широка и трайна тенденция в Буркина Фасо и Западна Африка като цяло. От януари 2016 са извършени над 230 терористични атаки само в Буркина Фасо, която е изправена и пред нестабилност заради бунт, свалил президента Блез Компаоре през 2014. Компаоре беше обвиняван многократно в сключване на сделки с различни паравоенни групи в замяна на това те да не извършват атаки на територията на Буркина Фасо. Има също така и доказателства, че терористични групи от Мали оперират във вътрешността на Буркина Фасо, което допълнително усложнява ситуацията. Както Ал Кайда, така и Ислямска държава виждат Западна Африка като подходяща територия за набиране на нови бойци и установяване на бази и влияние.

Тероризмът в Буркина Фасо се появява главно на две места – в северната част на страната и все повече в източната. На север, където е границата с Мали, действат различни организации, включително един от най-смъртоносните клонове на Ал Кайда – Ал Кайда в Ислямския Магреб. Именна тази група носи отговорност за едни от най-тежките нападения в Буркина Фасо, включително атаката върху хотел „Сплендид“ в столицата Уагадугу през януари 2016. Тогава загинаха над 30 души, близо 60 бяха ранени. Няколко по-малки групи също имат активност в района, като от тях видима е Ислямска държава в Сахара, която се формира през 2015 под ръководството на бившия командир от Ал Кайда Аднан Абу Уалид Сахрауи. Ансарул Ислям също са активни -джихадистка група, създадена през 2016 година в Буркина Фасо с близки връзки с групировки в Мали и Сахел. Много атаки обаче остават без поета отговорност, включително последните отвличания, което вкарва смут в правителствените сили.

През последните месеци благодарение на проблемите със сигурността по границата с Мали, има и ново развитие в източната част на страната. Там оперира цял набор от организации, включително Ислямска държава, милиции и дори бандитски групи. Цел на нападенията са предимно полицейски и военни сили, но също и правителствена инфраструктура, училища и учители.

Освен ударите върху образователната система, има опасност дейността на групировките да прелее в съседните Того, Бенин и Гана. Друг потенциален риск носи Ислямска държава в Сахара, които могат да обединят усилия с главния клон на ИД в Западна Африка. ИД напредна сериозно в Нигерия, като завзе най-малко два града и пуска корени в щата Борно.

За да удари мрежите на различните групи, Франция изпрати 4500 войници в региона. Европейските страни и в частност Франция като бивша колониална сила, имат сериозни политически и икономически интереси в Западна Африка, и поради това ЕС има своя военна мисия в Мали, откъдето се следи целия регион на Сахел. В рамките на европейската мисия в Мали има разположени и български военни лекари.

Групата на местните държави Г5 също има разположени сили. Въпреки това, усилията не дават нужните резултати и тероризмът се засилва, което принуждава съседните държави да разположат своите армии по границата с Буркина Фасо и да извършват атаки във вътрешността по потенциални цели, свързани с различните групи. По този начин пък организациите се смесват с местните общности, търсейки одобрение и легитимност.

Военните в Буркина Фасо предупреждават за сериозни проблеми в Западна Африка, ако не получат международна подкрепа и особено от ЕС, който ще е главен потърпевш при засилване на тероризма в тази част на света. Терористичните групи са опасни и за западния бизнес в района, като се увеличава и рискът за повече нападения върху туристи и чужди служители. Трябва да се припомни също, че Западна Африка представлява тренировъчна база на няколко групировки, които открито отправят заплаха към европейските столици.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: