Ал Кайда в Индия се засилва заради Афганистан

al-qaeda_650x400_51452511720

В края на 2018 година, президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще започнат изтегляне на около 7000 войници от Афганистан, което ще намали наполовина американските сили в страната. Изтеглянето идва в критичен момент, когато Ал Кайда в Индия (AQIS) съсредоточава повече усилия в подпомагане на афганистанските талибани. Неслучайно специализираният център „Суфан“ публикува предупредителен доклад за опасността от развитието на Ал Кайда на Индийския субконтинент, идваща от новата стратегия на групировката за придобиване на „местно лице“, т.е. за обвързване на целите на организацията с местни бунтове. Тази стратегия позволи на Ал Кайда да избегне преследването на САЩ и западните контратерористични звена за няколко години, сливайки се с местни мрежи на свои съюзници и установявайки нови логистични центрове.

С по-малко войски, които да се сражават, силите на Ал Кайда в Индия ще засилват присъствието си в Афганистан. 2019 година ще бъде свидетел на все по-голяма активност на клетките на организацията в цяла Южна Азия. САЩ и афганистанските сили ще трябва да обмислят нова стратегия. В Афганистан вече действат активно талибаните и Ислямска държава, а засилването на Ал Кайда ще направи положението особено тежко.

Афганистан и Пакистан остават основни полета за действие на различни групи. За последните три десетилетия, ислямът в Южна Азия се трансформира все повече от умерен и плуралистичен в много по-пуритански. Разпространението на спонсорирани от държави в Залива религиозни училища, стана основна база за привличане на нови бойци и симпатизанти на Ал Кайда и други групировки в региона. В Индия Ал Кайда не е така развита, както в други райони на света – например в Африка – но изграждането на мрежите върви успешно, в това число и на присъствието онлайн.

Ал Кайда в Индия одобри стратегия, която напомня тактиката на Ислямска държава. Новият кодекс на групировката има за цел да върне Ал Кайда на върха на глобалния джихад – позиция, която беше отнета от ИД през 2014. Ситуацията в региона дава множество възможности: разделението между общностите се увеличава, както се увеличават и атаките върху мюсюлмани в Индия. Тази тенденция засилва страховете и предизвиква криза между хиндусите и мюсюлманите. Ал Кайда вече опитва да се възползва като публикува пропаганда както на хинди, така и на урду. Има опасения и от възможно засилване на активността на бойци в оспорваните райони на Кашмир. Пакистан и Индия отдавна оспорват контрола си върху провинцията, а това напрежение предизвиква вълни от насилие.

Докато ИД все още предизвиква внимание, нужно е да се спомене, че след мобилизацията на бойци в Сирия и Ирак, най-голямата мобилизация е в Афганистан. Районът ще продължава да бъде атрактивен за чужди бойци. САЩ не са единствена цел – с продължаващата си дискриминационна политика Китай се превръща в цел на джихадистите. Показателно е, че последните няколко атаки на джихадисти в района бяха насочени срещи инфраструктура на Китай, включително консулството в Карачи.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: