Има ли общо Ислямска държава с взрива в Магнитогорск?

 

magnitogorsk(0)

165-то издание на бюлетина на Ислямска държава, „Ан Наба“, беше публикувано на 17 януари. В него, освен информацията за групировката, има поместена информация за две атаки в руския град Магнитогорски. Данните предизвикаха множество спекулации.

Около две седмици по-рано, на 31 декември, сграда беше разтърсена от експлозия, която изравни няколко етажа, убивайки и ранявайки десетки хора. Според „Наба“, инцидентът всъщност е бил операция на кавказкия клон на Ислямска държава. Джихадистите съобщават, че е бил детониран експлозив в самата сграда. Според изданието, групировката не е поела отговорност по-рано, заради „мерки за сигурност“.

Информацията от бюлетина не свършва дотук. Според информацията, споделена от медийната група на ИД, организацията поема отговорност за още един взрив. Става дума за взрив на маршрутка в Магнитогорск, който се случва на деня след инцидента със сградата в същия град. При взрива на маршрутката загиват трима души.

Все още не е ясно дали става дума наистина за атентати, или за трагични инциденти. Руското правителство не отрече веднага взрива в сградата, но заяви, че има теч на газ, който е причинил инцидента. Публикации в руските медии съобщават, че не били намерени следи от взривни вещества.

Ислямска държава също не предлага детайли или доказателства, които да свържат взривовете с групировката. Често е изключително трудно да бъдат доказани подобни събития, които се случват във вътрешността на Русия, тъй като правителствените власти държат информацията изкъсо. В същото време се появяват всякакви спекулации, характерни за инциденти в Русия в миналото.

Така например, на 21 април 2017, Ислямска държава поема отговорност за стрелба по местен клон на руската Федерална служба за сигурност в град Хабаровск. Руското правителство обвини член на нео-нацистка група. Но детайли не бяха предоставени и случаят потъна.

Ислямска държава има редица опити за атаки в Русия, в това число и успешни нападения като взривяването на пътнически самолет през 2015 в Египет. На 27 декември 2017 дузина цивилни бяха ранени при взрив на пазар в Санкт Петербург. Два дни по-късно, Ислямска държава пое отговорност за нападението.

В средата на декември същата година, ЦРУ помогна на руските служби да предотвратят сериозен план за атака в Петербург. Не е ясно дали взрива на 27 декември е част от този план.

На 3 април 2017 се случва друга атака, когато узбек се взривява в метростанция, убивайки 15 души. Непознатата дотогава група Катибат Имам Шамил пое отговорност, но се обвърза по-скоро с Ал Кайда, а не с Ислямска държава.

ИД пое отговорност за други по-малки атаки на руска територия. В някои случаи, групировката показва видео кадри на извършителите, които дават клетва на Абу Бакр ал Багдади. Такъв е случаят от август 2016, когато е атакувана полицията в Балашиха, през август 2017 в град Сургат, през март 2018 в Грозни и август 2018 в Чечения.

Подобни видеокадри показва доказателства, че Ислямска държава има пръст в извършването на нападенията. В случая с Магнитогорск все още няма подобни доказателства, като се смята, че групировката иска да всее смут и недоверие към институциите. В някои отношения, планът успя предвид множеството съобщения в социалните мрежи, че полицията в града не е предоставила всички детайли около инцидента.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: