Ислямска държава завзе втори град в Нигерия за последните две седмици

9414aade99
Съобщение на Ислямска държава за извършено нападение в Йобе, Нигерия, при което са загинали 17 войници. (SITE Intelligence Group)

Ислямска държава продължава своята кампания срещу нигерийската армия в Североизточна Нигерия. На 3 декември местният клон на групировката – Ислямска държава в Западна Африка – извърши атака върху армията в близост до селище в Буни Гари в щата Йобе. Джихадистката група заяви, че са убити 17 войници при атаката върху казармите в близост до селището. Местните медии съобщиха за нападението, но съобщават за двама убити войници. Досега ИД показват, че информацията в техните съобщения се оказва вярна.

Буни Гари е район, който беше контролиран от ИД през 2014 година, когато местния клон все още се ръководеше от Абубакр Шекау.

На 2 декември Ислямска държава извърши още едно нападение срещу нигерийската армия, този път в Ареге в близост до езерото Чад. Според наличната информация, градът е паднал в ръцете на ИД, след изтеглянето на армията. Това е второто селище, превзето от групировката за последните две седмици.

На 1 декември Ислямска държава причини смъртта на осем войници в град Гамбару в щата Борно. Градът отдавна е цел на джихадистки групи, заради близостта си до езерото Чад.

Тези три последни нападения на ИД, идват след няколко последователни успешни седмици на офанзиви срещу нигерийската армия. На 22 ноември Ройтерс съобщи за смъртта на близо 100 войници при сражения.

Тези атаки показват, че джихадистите имат добра мрежа и възможност да атакуват в предварително планирани офанзиви. Също така, ИД показва, че може да си позволи да удържа територия, въпреки че нигерийската армия съобщава друго. Ако ИД продължат с офанзивите си, Нигерия може да се превърне в постоянна база на групировката и оттам да се дестабилизира целия регион, който е стратегически важен за ЕС.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: