Американски удари поразиха позиции на Ал Кайда в Сомалия и Либия

image_c05aa4a2-6b49-4cb0-9db8-776fa009bef1През последните няколко дни американската армия извърши няколко въздушни удари по позиции на Ал Кайда в Сомалия и Либия. Основната цел на ударите е военна инфраструктура и капацитет, като загиналите бойци са над 20.

В Либия, въздушен удар причиниха смъртта на 11 бойци на Ал Кайда в Ислямския Магреб и унищожиха три бронирани превозни средства в близост до Ал Уайнат на 29 ноември.

Подобни удари бяха извършени още два пъти през тази година. На 13 юни боец на Ал Кайда в Ислямския Магреб беше убит при атака южно от Бани Уалид. През март в Убари американските сили убиха Муса Абу Дауд – високопоставен командир в Ал Кайда в Либия. Той беше един от най-явните лидери в групировката, започнал кариерата си от алжирските джихадистки кръгове преди над 30 години.

Африканската команда на САЩ (АФРИКОМ) заяви, че ударът на 29 ноември тази година е извършен в координация с международно признатото либийско правителство в Триполи. За тази година подобни удари бяха извършени шест пъти на територията на Либия, поразявайки цели на Ал Кайда и Ислямска държава.

В Сомалия, на 30 ноември АФРИКОМ причини смъртта на девет души от групировката Ал Шабаб в близост до Лебеде. Най-вероятно ударът е извършен с подкрепата на сомалийските правителствени сили, след като в същия ден Ал Шабаб обявиха, че са превзели град Гуфгудуд, намиращ се в района на Лебеде.

Като цяло, американската армия се фокусира върху позиции на Ал Шабаб в провинция Мудуг от ноември насам. От 3 ноември досега са загинали 53 бойци на групировката.

В момента американското командване извършва удари в Сомалия, Йемен и Либия по бази и структури на Ал Кайда и Ислямска държава. Тези удари, обаче, не намаляват способността на групировките, тъй като лидерите й са бързо заменяни от нови лица, докато структурите и мрежите им остават дълбоко свързани с местните общности и политика.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: