Ислямска държава напредва в Нигерия

patrolling2-768x432

След серия от атаки срещу нигерийската армия в Североизточна Нигерия през последните няколко седмици местният клон на Ислямска държава – Ислямска държава в Западна Африка – успя да превземе град, разположен в близост до езерото Чад. На 25 ноември групировката разпространи кадри като доказателство, въпреки че нигерийското правителство отрича джихадистите да са превзели града Кангаруа в щата Борно. При сраженията бойците са пленили поне един танк и друга военна техника.

Завземането на града е последица от успешни нападения. На 19 ноември ИД причини смъртта на 42 войници в офанзива в близост до град Метеле в щата Борно. Правителството беше принудено да признае, че над 40 войници наистина са загинали в битките.

На 22 ноември Ройтерс публикува информация, че повече от 100 нигерийски войници са били убити в сражения с ИД от 18 ноември насам. Самата групировка публикува редица изображения, които потвърждаваха тези данни.

Кангаруа е малък град, но превземането му показва, че ИД е повече от подготвена да контролира територия, въпреки всички уверения на Нигерия, че ситуацията е под контрол.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: