Напрежението между Русия и Украйна може да ескалира

На 25 ноември руски и украински кораби се сблъскаха във водите около Крим, на входа на Керченския пролив. Руснаците обявиха, че спират достъпа до Азовско море за украински съдове, като беше разположен петролен танкер, който да спира движението.

До напрежението се стигна, след като руски кораби препречиха пътя на украински кораби. Един от украинските кораби беше ударен, екипажите арестувани, а най-малко 6 украински моряци са ранени.

Украинското правителство предприе спешни срещи непосредствено след излизането на новините за сблъсъка край Крим. Армията получи заповеди от Киев да бъде в бойна готовност за „евентуални руски агресивни действия“, докато украински официални лица се свързваха с ЕС и НАТО.

Както Русия, така и Украйна имат право на използване на водите около Азовско море. Това им е гарантирано от договора от 2003 година за споделено използване на Керченския пролив и Азовско море. Други споразумения също гарантират достъп, като например Конвенцията на ООН за морското право от 1982 и Конвенцията от Монтрьо за статуса на проливите от 1936 година.

ЕС, НАТО и други международни организация заклеймиха действията на Русия. ООН имаше извънредна среща на 26 ноември, само ден след инцидента.

Със затварянето на Керченския пролив, Русия превръща Азовско море в руска морска зона, въпреки дългата крайбрежна ивица, с която разполага Украйна и двете украински пристанища Мариупол и Бердянск.

Трябва да се припомни, че Крим, който беше анексиран от Русия, също разполагаше с украинско пристанище – Севастопол – което беше напълно завзето за целите на руските военноморски сили. При това положение, всеки опит на Украйна да се справи със ситуацията, ще срещне мощта на Черноморския флот на Русия.

Все още не се знае как ще се развие сегашната ескалация на конфликта в Украйна, но Киев вече обяви извънредно положение в десет провинции, предимно в Източна и Южна Украйна. Със сигурно ще има движение на военни сили от двете страни, но не е ясно дали ще влязат в сблъсък.

Вече се появиха данни, че ескалацията е търсен ефект от страна на Русия, което може да даде повод на най-крайните политици в Украйна да призоват за действие, а това означава военен сблъсък.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: