Лидерът на пакистанските талибани убит при удар на САЩ

През изминалата седмица, говорителят на афганистанското Министерство на отбраната заяви, че на 13 юни Мулла Фазулуллах – лидер на Движение на талибаните в Пакистан – е бил убит при американски удар в отдалечената афганистанска провинция Кунар. САЩ потвърдиха извършването на удара, който е бил насочен срещу високопоставен на терористична група, т.е. Фазулулллах. От организацията не са потвърдили смъртта на лидера им – и преди се е съобщавало за смъртта му, но се е появявал отново.

Ударът е извършен в района Марауара в Кунар. При него са загинали и други командири на групата – Абу Бакр, Саджад, Емран и Муалауи Омар. Тази част на Афганистан е оспорвана между правителството в Кабул и талибаните. Там намират сигурност бойци на пакистанския клон на талибаните и други организации като Ал Кайда, Ислямска държава, Лашкар-е-Тайба и Джамаат ал Дауа ал Коран.

Ако се потвърди смъртта на Фазулулллах, то новината може би не е така важна за самото движение, както смятат Щатите. Командирът беше разделителна фигура в пакистанските талибани, чиито двама първи лидери са от клана Мехсуд в Южен Вазиристан. Промотирането на Фазулуллах за лидер на движението идва от Суат, което доведе до схизма в организацията и няколко групи се отцепиха. Джамаат ул Ахрар и Движение на талибаните в Южен Вазиристан по-късно се присъединиха отново към пакистанските талибани, но организацията не успя да се възстанови докрай след вътрешните спорове. Убийството на Фазулуллах, обаче, вероятно ще доведе до битка за лидерството.

Фазулуллах е сред топ лидерите на пакистанските талибани и винаги е бил във висшия ешелон на групировката още от създаването й през 2007. Той прави плана за превземането на Суат и съседните райони между 2007-2009, където е наложено брутално управление над местното население. Пакистанската армия няколко пъти навлиза в района, но с пълен провал – силите на талибаните, водени от Фазулуллах достигат на около 100 км. от столицата Исламабад.

Фазулуллах е един от най-бруталните лидери на пакистанските талибани. Той е командирът, който поръчва убийството на активистката Малала Юсуфзай, която застава срещу управлението на талибаните в Суат и е принудена да напусне страната заради заплаха за живота й. През 2012 неговите сили поемат отговорност за обезглавяването на 17 пакистански войници. През 2013, то поръчва убийството на пакистански генерал, който води операциите на армията в Суат.

Фазулуллах е близък до Ал Кайда. Когато налага контрол върху долината Суат, той кани официални бойците на организацията и се създават тренировъчни лагери. Един от висшите му съветници, Ибн Амин, е и лидер на една от елитните части на Ал Кайда, т.нар. Армия на сянката. Амин е убит при американски удар в хибер през декември 2010.

Фазулуллах няколко пъти се укрива в афганистанските провинции Кунал и Нангархар. Американските сили се изтеглят от Кунар и Нуристан в началото на 2009 година, след като изолираните им постове попадат под ударите на пакистанските талибани. В резултат на изтеглянето, различни групировки намират убежище в тези райони на Афганистан.

При удар на САЩ върху щаба на Фазилуллах в Кунар загиват сина му, лидерът на тренировъчния лагер „Гази“, Гюл Мохаммад и Устад Ясин, който отговаря за подготовката на атентатори.

Поне веднъж САЩ удрят пакистанските талибани и във вътрешността на Пакистан. През февруари американски дрон убива Сажна Мехсуд, заместник лидера на организацията и лидер на клана Мехсуд в Южен Вазиристан. САЩ преследват Сажна около три години. Заради този удар на пакистанска територия, Исламабад критикува Вашингтон за нарушаване на суверенитета и води да обтягане на отношенията между двете държави.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: