Ситуацията в Източна Сирия (3-8 юни)

2-10

След дълго затишие Сирийските демократични сили (SDF) подновиха операция “Буря в Джазира”, чиято цел е пълното ликвидиране на териториалното присъствие на Ислямска държава в района на провинциите Хасака и Дейр ез Зор по границата с Ирак.

В операцията, освен силите на SDF и специални части на САЩ, Франция и Италия, действащи на терен, участие също така вземат и самолетите на международната коалиция, както и ВВС на Ирак.

Към настоящия момент (8 юни), силите на ИД са блокирани в два анклава:

  1. първият е слабозаселеният пустинен район по границата между Сирия и Ирак. Той заема голяма площ от провинциите Хасака и Дейр ез-Зор и се използва като транзитна зона за прехвърляне на джихадисти между двете съседни държави;
  2. Вторият анклав се намира на юг от там в провинция Дейр ез Зор по продължението на източния бряг на р. Ефрат, от град Хаджин на север, до Багуз и иракската граница на юг. В началото на месец май като част от същата военна операция, кюрдските сили успяха да завземат граничното селище Багуз. По този начин бе прекъснат напълно достъпът на ИД до границата с Ирак в тази част на Сирия;

Бойните действия бяха подновени в ранните часове на неделя (3 юни), когато самолети на коалицията и Ирак извършиха множество удари по наземни цели. В последствие бе дадено начало и на сухопътното настъпление, чиято непосредствена тактическа цел за момента е селището Дашиша. То е със стратегическо разположение по главния път водещ към границата и също така се явява и важен кръстопът на няколко по-малки локални пътища.

В рамките на пет дни от началото на бойните действия, SDF съумяха да овладеят няколко села, достигайки на 8 км. от Дашиша. Според данни на Сирийската обсерватория за човешки права до този момент силите на ИД са дали 34 жертви и са загубили няколко лековъоръжени превозни средства. Все още не са ясни какви са загубите на SDF.

В същото време, докато продължават сраженията на север, от своя южен анклав, бойците на ИД  изненадващо извършиха нападение срещу позиции на правителствената армия и нейните съюзници. Те успешно пресякоха р. Ефрат атакуваха селищата Хасрат, Джелаа и Саял, принуждавайки техните защитници да се изтеглят.

След прегрупиране на силите и с известна подкрепа на руските ВВС, правителствената армия съумя да си възвърне загубените позиции в рамите на 24 часа. Това обаче се случи с цената на значителни жертви. Според информации от местни източници, са загинали най-малко 55 души, включително 3 бойци на Хизбула и 6 ирански войници. Загубите на ИД се равняват на не по-малко от 33 души.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: