Ислямска държава продължава да оперира в Сирия и Ирак

Операция „Непоколебима решимост“ (CJTF-OIR), която беше стартирана срещу Ислямска държава, продължава да извършва атаки по позиции на групировката, въпреки че няколко пъти световни лидери съобщават, че войната срещу ИД е приключила. Това, както споменаваме няколко пъти в Де Ре Милитари, е погрешно.

 

В специално изявление на 4 април, операцията оповести, че битката е почти приключила, но ИД продължава да контролира „малка територия“ в Сирия. Изявлението показва категорично, че военните действия продължават, включително в Ирак.

Шест от девет въздушни удара, извършени между 30 март и 5 април са в Ирак. Три от тези удари са извършени между Багдад и Мосул, в близост до Байджи и Каяра – местата, където се водеха едни от най-тежките битки с ИД. Два удара са извършени в Западен Ирак – в района на Бутба и Ал Каим. И двата града бяха крепости първи на Ал Кайда, а след това на ИД, и паднаха последни в ръцете на иракските сили. Шестият удар е извършен в района на Багдад.

Общото между ударите е, че са насочени срещу позиции, свързани с ИД, както и с техника на джихадистите. Трябва да споменем също, че според иракски данни, за последните пет месеца са загинали около 200 иракски войници при атаки на ИД, което говори, че групировката продължава с тактиката си на бързи удари и изтегляне и по този начин нанася немалко щети.

Syria Template_29032018.fw
В черно са отбелязани териториите на ИД в Източна Сирия.

 

Три други въздушни удари бяха извършени в Шадади и Албу Камал в Сирия, насочени срещу техника на ИД. Шадади е едно от най-важните места за ИД, където те подготвят тренировки и подсигуряват частите си в други райони. Именно Шадади служеше като главна артерия за снабдяване между Ракка и Мосул.

Докато американската коалиция бомбардира ИД в Албу Камал, джихадистите се сражават със сирийските правителствени сили и техните ирански съюзници в близост до града, въпреки че Хизбулла обяви миналата година, че градът е подсигурен. Очевидно това не е така.

Въпреки усилията, ИД възстановява силите си около Албу Камал, както и в други райони на Източна Сирия. Организацията продължава да публикува кадри от операции.

EastGouta2903.fw

 

Другата територия, която Ислямска държава продължава да контролира е в Южна Сирия (град Тасил и района му) и в покрайнините на Дамаск (Ярмук, Хаджар ал Асуад и Кадам). Докато сирийските правителствени сили атакуват бунтовниците в Източна Гута, ИД се радва на спокойствие, като техните позиции са напълно незасегнати. Не се планира и офанзива за момента.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: