В Афганистан беше заловен германец, сражавал се за талибаните

Wadood-Red-Unit-German-Helmand-768x514
„Абдул Уадуд“ – германец, който е част от елитните части на талибаните. Снимката е предоставена на TOLO от афганистанската армия.

Афганистанската армия обяви, че в края на февруари по време на сражения в провинция Хелманд, е бил заловен немски гражданин. Известен с бойното си име Абдул Уадуд, германецът е член на т.нар. Червен отряд (Sara Kheta), който служи като елитна част в състава на силите на талибаните.

Германецът е бил заловен с още двама бойци на талибаните по време на атака на афганистанската армия в окръг Герешк, провинция Хелманд на 27 февруари. Тогава са убити пет бойци на талибаните.

Уадуд е съветник на Мула Насир, който е смятан за командир на Червеният отряд в Хелманд. За афганистанската армия наличието на чужденец в състава на талибаните, не е изненада. Талибаните винаги са работили с чужди бойци, включително от състава на Ал Кайда и Ислямското движение на Узбекистан. Немски граждани има и в трите организации.

Може би най-известният германец, който е бил в състава на Ал Кайда в Афганистан, е Бек Харах, който е висш член на организацията, а също и бивши лидер на Ислямското движение на Узбекистан преди смъртта си при атака над американска база в Афганистан през 2010 година.

Кои са бойците от Червеният отряд?

Червеният отряд (известен и като Кървавият отряд) може да се каже, че е нещо като талибански еквивалент на специалните части. В състава му има около 300 бойци, специално обучени за нападения върху военни обекти и пунктове. Те са по-скоро шокова сила, отколкото традиционна специална част.

Въпреки че талибаните отдавна промотират тази сила, афганистанската армия признава за съществуването й през 2016 година. Бойците на елитната част неколкотратно демонстрират уменията си при успешни нападения върху афганистанската армия и нейни съюзнически чужди сили.

В Хелманд, където Червеният отряд е особено активен, талибаните контролират шест от 14-те окръга на провинцията и се борят за контрола над още шест, включително провинциалната столица Лашкар Гах.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: