Ислямска държава пуска корени в Африка и Азия

На 27 февруари, Държавният департамент на САЩ обяви седем организации, които са свързвани с Ислямска държава. Ако се вземат предвид детайлите около тези групи, ще се видим още веднъж, че джихадистите са далеч от унищожаване и всъщност разпростират дейността си към Египет, Бангладеш, Филипините, Сомалия, Тунис и Западна Африка.

Screen-Shot-2018-02-13-at-4.41.17-PM-1024x580
Картата показва районите, в които има засилено присъствие и активност на ИД, Ал Кайда и други групи (талибаните и Боко Харам, например). Данни: ODNI

Бангладеш

На 1 юли 2016 година, джихадисти убиват 22 души в столицата Дака. Амак, пропагандната медия на ИД, пуска съобщение, с което организацията поема отговорност за тази и няколко други нападения, включително срещу западни туристи и хуманитарни работници.

Извършители са местни бойци, които формират Ислямска държава в Бангладеш. Те се вричат във вярност на Абу Бакр ал Багдади още през 2014 година – няколко седмици, след като ИД обявяват своя „халифат“. След като загуби територии в Ирак и Сирия, ИД насочва вниманието си към Централна Азия и Афганистан, а също и Бангладеш, откъдето биха могли да извършват нападения в Индия.

Египет

Ислямска държава разполага с много способни бойци в Египет и по-специално на полуостров Синай, откъдето извършват многобройни нападения както върху военни обекти, така и срещу туристически места и храмове.

В своите пропагандни издания, включително „Румия“, което наследи „Дабик“ като основно списание, издавано от ИД, организацията често обръща внимание на дейността си в Египет. Смята се, че именно Египет е един от основните фокуси на ИД след Сирия и Ирак, като от египетска територия, ИД могат да прехвърлят хора в Либия.

Филипини

Както често сме обръщали внимание в Де Ре Милитари, след отстъплението в Сирия и Ирак, Ислямска държава се насочва видимо към Централна Азия и Югоизточна Азия. Такъв пример са Филипините, където до съвсем скоро джихадистите и местни сподвижници бяха окупирали град Марави, а над 200 000 души трябваше да избягат в бежански лагери. Държавният департамент предприема особени действия срещу групата Мауте.

Мауте носи името на двамата братя Абдуллах и Омар Мауте, които основават организацията. Първоначално те оперират в средите на Ислямски освободителен фронт, но отказват да приемат сделката, предложена от филипинските власти и се отцепват.

Именно Мауте помагат на Ислямска държава да навлязат във Филипините и техни членове предлагат помощ за установяване на местен клон на ИД. По този начин Мауте станаха основна част от Ислямска държава на Филипините и основни организатори на нахлуването в Марави.

Сомалия

Държавният департамент вкара както Ислямска държава в Сомалия, така и един от нейните лидери, Махад Муалим, в „черния списък“. Другият лидер на групата в Сомалия, Абдикадр Мумин, е вкаран в списъка още през 2016 година. Той отговаря за снабдяването на ИД в Сомалия с оръжия през Йемен.

Знае се, че както Ал Кайда, така и Ал Шабаб застанаха срещу Абу Бакр ал Багдади и заедно координираха действията си срещу Ислямска държава, но това не попречи все пак ИД да получат видимост и в Сомалия.

Ал Шабаб имат доста повече сили от ИД, но лидерите на ИД в Сомалия продължават да промотират каузата на „халифата“.

Според данните, местния клон на ИД е формиран през октомври 2015 година, когато Мумин се врича във вярност на Абу Бакр ал Багдади. Те поемат отговорност за атака през май 2017 година срещу полицейски пункт в Северна Сомалия, която оставя 5 убити, а 12 са ранени. През февруари 2017 също има атака – този път в Village Hotel в Пунтланд, където се събират чужди граждани. При атаката загинаха 4 души.

Тунис

Организацията Джунд ал Хилафа Тунисия (Войници на халифата в Тунис) е малка група, но съставена от лоялни бойци на Ислямска държава, която наскоро беше вкарана в „черния списък“ на САЩ.

Местният клон на ИД е формиран през 2014 година. Те поемат отговорност за атаки срещу цивилни и военни обекти, включително през 2015 и юни 2016. Последното изявление на организацията посочва, че ще продължат активността си и ще атакуват политици в страната.

Западна Африка

През март 2015 година, Ислямска държава обяви, че нигерийската организация Боко Харам ще се присъедини към „халифата“. Тогава лидерът на Боко Харам – Абу Бакр Шекау – се врече във вярност и организацията му вече се казва Ислямска държава в Западна Африка.

Година по-късно, през 2016 лидерството се разцепва, след като ИД решава да назначи нов лидер на Боко Харам – Абу Мусаб ал Барнауи, а Шекау се отцепва.

Ал Барнауи е син на основателя на Боко Харам, Мохамад Юсуф и бивш говорител на организацията. Самият той беше вкаран в „черния списък“ на САЩ заради извършването на многобройни атаки в Нигерия и района на езерото Чад.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: