Френските сили продължават да дават жертви в Мали

mali_96
Френски патрул в Мали (АФП)

На 21 февруари двама френски войници бяха убити, а трети беше ранен при взрив на импровизирано взривно устройство в близост до тяхното превозно средство. Атаката е станала в района на Ин Делиман, Гао.

Френски военни източници съобщиха, че войниците са извършвали патрул между градовете Менака и Ансонго, когато са били атакувани. Този район, който е в близост до Буркина Фасо и Нигер, напоследък е арена на сблъсъци между малийските сили и джихадисти близки до Ал Кайда. Съвсем наскоро Франция реши да увеличи натиска върху радикалните групи в района.

От началото на френската операция Бархан през 2014 година, 12 френски войници са били убити в Мали.

Ин Делиман, където е станала последната атака от 21 февруари, е място, известно с подобни нападения. На 12 януари там беше извършена самоубийствена атака срещу френски войници. В района оперират бойци както от Ислямска държава в Сахара, така и на Ал Кайда.

Преди по-малко от една седмица, 20 джихадисти бяха убити при френска атака в близост до границата с Алжир. в тази операция френските части извършиха три различни нападения, координирани с въздушни удари в близост до град Бугеса в Мали и Тинзауатен в Алжир.

Няколко дни след тази операция, френските сили влязоха в сражения с бойци на Ал Кайда в Уади Егаргар в близост до Тесалин, Кидал. Тогава загинаха най-малко 5 бойци, а по-късно Ал Кайда извърши атака върху френска база в близост до Тесалит.

Въпреки операциите на Франция, страните от G5 и частите на ООН в Мали, Ал Кайда разширява влиянието си. Те имат възможност за извършване на на операции в Мали и като цяло в Западна Африка. Насилието се прехвърли в Буркина Фасо, като от началото на 2018 година, Ал Кайда носи отговорност за 39 атаки в Мали и Буркина Фасо.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: