Ислямска държава продължава да засилва позиции в Афганистан

17-12-26-Graduation-from-Abu-Omar-al-Shishani-training-camp-in-Kunar-Wilayah-Khorasan-6-768x432
Бойци на Ислямска държава в провинция Кунар.

На 28 декември атентатор-самоубиец се взриви в културния център „Табаян“ в Кабул. Центърът се намира в квартал Калай Назир, който е с предимно шиитско население. Първоначалните новини от място съобщаваха за над 40 убити, включително жени и деца. Десетки са ранените, някои от които тежко.

Малко по-късно през деня, през агенцията си „Амак“, Ислямска държава пое отговорност за нападението. Културният център отдавна е смятан за място, където се набират бойци за афганистанската милиция Фатемаюн, сражаваща се в Сирия с подкрепата на Иран. Възможно е това да е една от причините за атаката на джихадистите.

Местният клон на Ислямска държава – Уалият Хорасан – нанася все повече атаки във вътрешността на Афганистан. През юли, джихадистите поеха отговорност за нападение над иракското посолство в Кабул.

Американските и афганистански специални части няколко пъти провеждат операции срещу ИД от миналата година насам, най-вече в провинция Нангархар, където се намират главните им крепости. Все пак, ИД успява да нанася атаки в Кабул и други райони на Афганистан.

Заради провежданите анти-ИД операции, джихадистите изпарщат свои бойци в различни райони на страната. Така например, флагът на Уалият Хорасан беше забелязан в провинция Кунар. На 26 декември, джихадистите пуснаха снимки от лагера Абу Омар ал Шишани, който се намира в същата провинция.

17-12-26-Graduation-from-Abu-Omar-al-Shishani-training-camp-in-Kunar-Wilayah-Khorasan-8-768x432
Кадри на бойци на Ислямска държава в провинция Кунар.

Въпреки загубата на територия в Афганистан (подобно на Сирия и Ирак), хората на Абу Бакр ал Багдади продължават да представляват опасност. Много е вероятно джихадистите да засилят атаките си срещу високопоставени държавни служители, а също и срещу гъстонаселени райони.

17-12-26-Graduation-from-Abu-Omar-al-Shishani-training-camp-in-Kunar-Wilayah-Khorasan-12-768x432

 

 

 

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: