След Каррада, могат да се очакват още терористични атаки на Ислямска държава в Ирак

18699850_311707352591087_3743901946180705037_nНа 29 срещу 30 май вечерта, кола-бомба беше взривена в близост до популярна сладкарница в района Каррада в иракската столица Багдад. Малко по-късно бяха публикувани кадри от улична камера, заснела самия взрив. Атаката отне живота на най-малко 30 души, а десетки са ранените. Каррада е едно от най-оживените места в Багдад, където вечер се събират семейства и приятели, за да почиват или както в случая – да се почерпят по случай началото на свещения месец Рамадан.

 

Скоро след нападението, Ислямска държава пое отговорност. Според изявлението на групировката, двама атентатори на ИД са задействали експлозията: Ияд ал Ираки и Абу Хюсеин ал Ираки.

Каррада е търговско средище с множество магазини и смесен район, който сунити и шиити, християни и чужденци, често посещават.

На 3 юли 2016 беше извършен друг атентат в същия квартал. Тогава отново кола-бомба беше взривена насред тълпа в търговската зона. Атаката се превърна в една от най-кървавите в Ирак след 2003 година, отнемайки живота на 340 души. Ранените са стотици, а нападението е извършено отново по време на Рамадан.

Въпреки че Ислямска държава губи територии в Ирак и Сирия, нейните структури продължават да остават активни и почти незасегнати като оперативна дейност. По-рано този месец, САЩ публикуваха доклад, според който хората на Абу Бакр ал Багдади имат достатъчно ресурси, за да продължат своята дейност и да планират терористични атаки в местен и международен план. През януари тази година, мисията на ООН в Ирак също издаде подобно предупреждение, според което Ислямска държава е способна да осъществява координирани атаки срещу правителствени сгради и позиции на силите за сигурност в Ирак.

Кадри от атаката на Ислямска държава в Каррада на 29 срещу 30 май:

Нападенията в Каррада от тази и миналата година привлякоха медийното внимание, но подобни атаки стават все по-чести. Ислямска държава увеличи терористичните актове срещу цивилни, особено в Багдад, където подобни събития се превръщат в ежедневие.

Особен проблем показва последната атака в Каррада. въпреки че е охраняван район и представлява цел за Ислямска държава, силите за сигурност се провалят в предотвратяването на терористични актове. Предвид факта, че дори в момента джихадистите успяват да прехвърлят бойци от Сирия в Ирак и обратното, както и между иракски градове, говори, че можем да очакваме още подобни събития, дори Ислямска държава да бъде изтласкана напълно.

 

 

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: