Ал Кайда отново атакува военна база в Мали

Алиансът на групи, свързани с Ал Кайда в Западна Африка, Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите (Джамаа Нусрат ал-Ислям уа ал-Муслимин), нанесе кървава атака със специално обучен екип от атентатори върху военна база на малийската армия в близост до северния град Гао. Атаката остави най-малко 7 убити войници, 17 ранени, а 16 се водят безследно изчезнали. Това е втората атака с атентатори в района на Гао от началото на годината.

KwnZn8mk
Съобщение, публикувано от Ал Кайда, свързано с атаката над военна база в Гао, Северно Мали.

Нападението е извършено на 7 май, като е започнало с атака върху телекомуникационните кули в близост до Алмустарат, разположен северно от Гао. Това позволило на джихадистите да атакуват близката военна база, блокирайки и възможността на военните да извикат бързо подкрепления. Скоро след това, базата е ударена с кола-бомба и няколко въоръжени мъже нахлуват в базата. Най-малко три бронирани коли са иззети от джихадистите, заедно с големи количества муниции. Френските сили, дошли като подкрепление закъсняват и мунициите са изнесени.

  • През март, малийски военен чекпойнт беше ударен от бойци на Ал Кайда в близост до Алмустарат. Тогава загинаха двама войници, а други бяха ранени.
  • През януари, друга самоубийствена атака порази района около Гао. Тогава Ал Мурабитун, които днес са част от алианса на Ал Кайда в Западна Африка, нападна военна база в град Гао, убивайки най-малко 50 души, а ранените са над 100.

През изминалата година шест пъти атентатори нападаха Гао, който е търговски център и е с население от над 90 000 души. Градът беше държан от Ансар Дин (които са също част от алианса на Ал Кайда) през 2012 година за близо 10 месеца, преди да бъде върнат от френските сили през януари 2013 година.

Алиансът на Ал Кайда също пое отговорност за атака в близост до Нампала в южната част на страната. Тогава военен конвой беше поразен с импровизиран взрив. Загинаха най-малко 8 войници.

В Мали като част от европейската мисия, водена от Франция, участва и малък български контингент. 

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: